Den äldre brodern har arbetat både för Säpo och Försvarsmakten. Foto: TT

De misstänkta spionbröderna – det här vet vi om dem

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder sitter häktade misstänkta för att ha spionerat mot Sverige under tio års tid. Den äldre är i 40-årsåldern, har haft en chefsposition på en svensk myndighet och har även arbetat för Säpo och Försvarsmakten. Den yngre brodern är i 30-årsåldern och driver ett privat företag. Även han har jobbat inom Säpo, enligt SVT:s källor. Spioneriet misstänks ha inletts 2011. Samma år fick den yngre brodern studiemedel beviljat för studier vid polishögskolan.

De två bröderna är hemmahörande i Uppsala.  

Den äldre brodern är en tidigare högt uppsatt chef på en statlig myndighet. Mannen, som är i 40-årsåldern, har tidigare varit anställd på Säkerhetspolisen och Försvarsmaktens underrättelsetjänst Must. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har han även arbetat på Sveriges mest hemliga underrättelseorgan – Kontoret för särskild inhämtning, KSI. 

SVT Nyheter granskar

Han greps i september misstänkt för spioneri men häktades senare för misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, det lindrigare brottet. Något som skärptes när han på åklagarens begäran omhäktades på fredagsförmiddagen – på sannolika skäl misstänkt för grovt spioneri. 

Livsmedelsbolag utan omsättning 

Den yngre mannen är i 30-årsåldern. Han greps i tisdags i en insats i Mellansverige och anhölls direkt, misstänkt för grovt spioneri under samma tidsperiod. Han förekommer inte i några domar sedan tidigare. 

Brotten som bröderna är misstänkta för ska ha begåtts under en tidsperiod på över tio år, i bland annat Stockholm, med start i mars 2011. Den yngre brodern fick samma år studiemedel beviljat för studier på polishögskolan. Det visar handlingar från CSN som SVT tagit del av. Det är oklart i vilken utsträckning han genomförde studierna, 2012 fick han avslag på sin ansökan. SVT söker åklagaren för en kommentar om mannens eventuella studier har en koppling till det misstänkta brottet.

Den yngre brodern arbetar i den privata sektorn och driver ett företag inom livsmedelssektorn. Även han har arbetat på Säpo, enligt flera oberoende källor till SVT.

Storebrodern satt tidigare i styrelsen men lämnade 2016. Bolaget har enligt årsredovisningarna inte haft någon omsättning eller verksamhet sedan det grundades 2016. 

Bröderna har koppling till Iran men det är i nuläget oklart om misstankarna har koppling dit. 

Lyft fram sitt ”sekretessmedvetande” 

I sitt jobb på Säkerhetspolisen, där mannen i 40-årsåldern har arbetat under flera år i olika omgångar fram tills för drygt fem år sedan, har han enligt egen utsago bland annat lett och deltagit i utvecklings- och utredningsarbete samt underrättelseinhämtning. På Försvarsmakten ska han som analytiker och projektledare ha varit ansvarig för internationella samverkansprojekt, analys- och bearbetningsprojekt. 

När han väldigt tidigt i sin myndighetskarriär sökte en tjänst som utredare på tullkriminalen skrev han i ett personligt brev att hans dåvarande arbete inom Kriminalvården ställde ”höga krav på integritet och sekretessmedvetande”.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet