Lööf: Vi måste göra mer för landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Annie Lööf säger att avfolkningen är en naturlig del av en global trend, men medger att alliansregeringen kan göra mer för bromsa utvecklingen.

Storstäderna är vinnarna och glesbygden förlorare i skatteutjämningen visar SVT:s granskning.

De värst drabbade kommunerna har sedan 70-talet förlorat mer än en tredjedel av sina invånare och en av dem som drabbast allra värst är Åsele Kommun. Där har många lämnat för att istället söka lyckan i mer tätbefolkade områden.

Glesbygden förlorare i skatteutjämning

I tisdagens Aktuellt möttes centerns partiledare Annie Lööf och  vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i en debatt om glesbygden.

Annie Lööf kallar Vänsterpartiets landsbygdspolitik för kosmetika.

– Vi tror inte på Jonas Sjöstedts recept med ökade skatter, det är ingenting som kommer att få Norrland att frodas. Det behövs en robust infrastruktur och satsningar på småföretagare.

Som exempel hänvisade Lööf till att Centerpartiet har fördubblat stödet till bensinmackar och närbutiker i glesbygden och att man satsat på inlandet.

Samtidigt medgav Annie Lööf att insatserna för landsbygden inte är tillräckliga.

– Vi måste göra mer för att man ska kunna bo och verka på landsbygden, sa Annie Lööf.

Sjöstedt: Regerigen har inte tagit ansvar

Jonas Sjöstedt pekade på alliansregeringen som han menar inte tagit sitt ansvar och tog skolan som ett exempel.

– Skolan borde vara statlig, det ska inte bero på i vilken kommun man bor om man har rätt att gå i en bra skola.

– Ni har valt att gå en väg med jättelika skattesänkningar och privatiseringar som gynnar de som har det bäst i storstäderna, sa Jonas Sjöstedt

Han hänvisade till Norge som ett bra exempel som Sverige kan lära ifrån.

– I Norge finns en tydligare regionalpolitik där man har ett system där man tex skriver av studieskulder för akademiker som flyttar ut till glesbygden och man har återflöde på rikedomar från naturresurser.

Se debatten ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glesbygden förlorare i skatteutjämning

Mer i ämnet