Personalen är van vid skottskadade patienter och gängbråk. Sedan akuten vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö flyttade till nya lokaler för ett och ett halvt år sedan har säkerhetsrutinerna trappats upp avsevärt – allt kopplat till våldsutvecklingen i staden och den ökade hotbilden mot personalen.
All personal har överfallslarm. Lokalerna har larm som går direkt till polisen samt kameraövervakning och ordningsvakter. Personalen utbildas i självförsvar för att kunna hantera hotfulla situationer.
-Det fanns inget av det här på den gamla akuten, säger Svante Normark, ställföreträdande enhetschef vid akutmottagningen.
Sällskap av polisen
När skottskadade patienter kommer in till akuten har de ofta sällskap av polisen, som även är på plats om det finns risk för konflikter mellan exempelvis rivaliserande gängmedlemmar.
Ibland kan situationen vara så våldsam att polisen måste vara med när patienter behandlas.
-Jag har varit med om att en patient behandlats med handklovar, berättar Svante Normark, som också minns ett tillfälle när 20 poliser med automatvapen bevakade akuten när skottskadade patienter kommit in.
-Det var helt absurt, ska jag som sjuksköterska dirigera ut 20 tungt beväpnade poliser, då tänkte jag ”vad är det som händer i Malmö”.
Under onsdagen var Lotta Svensson, yttre befäl vid polisen i Malmö, på akuten för att orientera sig i lokalerna.
-Vi behöver veta hur vi ska komma in smidigt om det blir bråk, förklarar hon.
Inga kopplingar
Ingen har gripits för mordet på den man som sköts till döds på Kantatgatan. Han bodde i området, hade två söner och var närmare 50 år gammal. Vittnen har berättat för polisen att de sett en flyende gärningsman som ska ha varit mörkt klädd och rört sig smidigt.
I nuläget ser polisen inga kopplingar till nyårsaftonens mord på en 15-årig pojke.
-Men vi ska titta på det längre fram i utredningen, säger Börje Sjöholm, chef för länskriminalen.
Morden och skjutningarna är förödande för bilden av Malmö, menar kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
-I förlängningen kan det leda till att människor inte vill flytta hit eller besöka staden, trots att Malmöborna ser att det mest handlar om uppgörelser mellan olika grupperingar.
Viktigast är att begränsa införseln av vapen och droger:
-Så kan vi slå undan fötterna från nya händelser. Då förbättras också bilden av staden.
TT