Åldersgränser kan rädda spelmonopol

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar svenska regeringen för en ny lag gällande åldersgränser för allt spel om pengar i Sverige. Detta för att få behålla spelmonopolet.

Efter SVT:s avslöjande att Svenska Spel sålt spel till minderåriga på Friends Arena reagerar nu EU-komissionären Michel Barnier som äger spelfrågan i EU.

Tidigare har EU-kommissionen påbörjat en granskning av Sverige om en misstänkt överträdelse av EU lagstiftningen gällande vissa speltjänster. EU-kommissionär Michel Barnier äger spelfrågan i EU och så här säger han:

– Jag följer noga utvecklingen i Sverige. Särskilt med tanke på den pågående rättsprocessen som EU-kommissionen har inlett mot Sverige angående nätbaserat spel.

Monopol tillåtet enligt EU

Att en medlemsstat har monopol på nätbaserat spel är fullt tillåtet enligt EU:s lagstiftning.

Med det förbehållet att ett sådant monopol måste tillvarata konsumentens intressen, säger Michel Barnier till SVT.

– Det är oacceptabelt att nätbaserade spelbolag, oavsett om de är statliga eller privata, underlåter att kontrollera spelkonsumenters ålder innan de säljer en tjänst. Jag skrev till de svenska myndigheterna för några veckor sedan för ett klargörande om hur det står till med den nätbaserade spelmarknaden.

– När jag har fått svar, vilket jag räknar med att få före årsslutet, ska jag överväga vilka åtgärder som kan komma i fråga, säger Michel Barnier till SVT.

Finansmarknadsminister Peter Norman äger spelfrågan i Sveriges regering.

– Vi kommer att lägga ett förslag om en ny spelreglering. Jag tycker att de här frågorna är väldigt viktiga. Jag tycker att det är förfärligt det som har hänt. Jag utgår dock ifrån att det inte är en strategi från Svenska Spel, utan att det är ett misslyckande i just det här fallet, säger Peter Norman.

EU: Sverige måste ta tag i problemen

EU menar nu på att Sverige måste ta tag i problemen och upprätthålla det sociala ansvaret på spelmarknaden.

– Vi måste skydda minderåriga vid onlinespel. Det är oacceptabelt att spelombud olagligt säljer spelprodukter till minderåriga. Problemet ligger i att upprätthålla lagen. Det är något som svenska myndigheter och spelombuden själva måste lösa. Något som även ert reportage verkar bekräfta, säger Steefan De Rynck som är talesperson för EU-komissionär Michel Barnier.

Spel om pengar kan regleras i lag

Regeringen har satt direktiv på att det ska vara åldersgränser på spel om pengar i Sverige.  Men idag saknar flera spel om pengar som säljs av statens spelbolag Svenska Spel lagstadgade åldersgränser. Finansmarknadsministern öppnar nu upp för en ny lag gällande åldersgränser för allt spel om pengar i Sverige.

– Vi kommer få se en ny proposition innan mandatperioden är slut, säger Peter Norman.

Sveriges spelmonopols existens hänger på om EU accepterar de åtgärder som Sverige vidtar framöver. Bland annat när det gäller det sociala ansvaret på spelmarknaden. Från EU:s sida är man positiv till om Sverige nu inför en lag gällande åldersgränser för allt spel om pengar.

– Med lagen och konsumentskydd i åtanke är ett förbud mot att sälja spelprodukter till minderåriga något bra. I framtiden vill vi förstärka skyddet av minderåriga ytterligare i flera länder. Ett monopol utgör inte ett perfekt skydd för konsumenterna. Vi ska fortsätta att utreda frågan. Om det anses nödvändigt vidtas åtgärder mot Sverige och andra länder, säger Steefan De Rynck, talesperson för EU-komissionär Michel Barnier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska spel säljer till minderåriga

Mer i ämnet