Svenska Spel granskas efter SVT:s reportage

Publicerad

SVT kunde i går visa att Svenska Spel har sålt spel till minderåriga, på alla de sex nyöppnade spelbutikerna, på Friends Arena.
Efter att ha tagit del av uppgifterna i SVT skärper nu Lotteriinspektionen tillsynen av Svenska Spel.

SVT lät 16-årige Anton försöka att satsa 50 kronor på Oddset på alla de sex nystartade spelbutikerna på Friends Arena, i samband med att spelbutikerna invigdes under matchen Sverige-England.

Alla sex spelombuden på Friends Arena lät Anton spela. Inget av spelombuden frågade om legitimation, tvärtom försökte de sälja på Anton fler spelprodukter.

– Ska du inte ha min också då, sade ett av ombuden på Friends Arena till Anton, samtidigt som han pekade på en skylt med butikens andelsspel.

Svenska Spel har genom det brutit mot det sociala ansvaret på spelmarknaden.
– Inom EU så råder det ju en samstämmighet att just personer under 18 år inte ska få köpa några spel eller lotter, säger Peter Alling operativ chef för Lotteriinspektionen.

Vad innebär det för spelmonopolets framtid, när det bryts?

– Det här är då en händelse där Svenska Spel inte har följt den regeln som regeringen har stipulerat, och nu får ju tillsynen gentemot Svenska Spel visa om det är ett allvarligt systemfel i så fall, säger Peter Alling.

Finansmarknadsminister Peter Norman, reagerar på att Svenska Spel inte följer regeringens direktiv om socialt ansvar:
– Regeringen har tydligt reglerat i tillståndet för Svenska Spel att bolaget inte får låta någon under 18 år delta i spel. All marknadsföring ska vara socialt ansvarstagande så att marknaden blir sund och säker. Det är inte acceptabelt att spelprodukter säljs till minderåriga, säger Norman till SVT och fortsätter:

– Jag har förtroende för att Svenska Spel tar det inträffade på största allvar och ser över sina rutiner för ålderskontroller. Lotteriinspektionen ansvarar för att utreda vad som har hänt och vidta nödvändiga åtgärder och som jag förstår det är granskning av ärendet redan på gång.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska spel säljer till minderåriga

Mer i ämnet