Här är ett av Svenska Spels ombud på Friends Arena som tog emot spel av minderåriga under premiärmatchen. Foto: SVT

Här låter Svenska Spel minderåriga spela

Uppdaterad
Publicerad

På nya nationalarenan har minderåriga tillåtits att spela om pengar i alla Svenska Spels sex nyöppnade spelbutiker.
SVT kan avslöja att Svenska Spel bröt mot sina regler redan vid premiärmatchen på arenan.

Trots att regeringen satt tydliga direktiv på att det ska vara 18-års åldersgräns för Svenska Spels spelprodukter och Svenska Spel skyltar med 18-års åldersgräns, visar SVT:s granskning att det statliga spelbolaget bryter mot det sociala spelansvaret och säljer sina spelprodukter till minderåriga.

SVT lät 16-årige Anton försöka att satsa 50 kronor på Oddset på alla de sex nystartade spelbutikerna på Friends Arena i samband med arenans fotbollspremiär, Sverige-England.

Inget av spelombuden frågade om legitimation, tvärtom försökte de sälja på Anton fler spelprodukter:

– Ska du inte ha min också då, säger ett av ombuden på Friends Arena till Anton, samtidigt som han pekar på en skylt med butikens andelsspel.

”Vi tillåter inte spel för barn”

Ett av de andra spelombuden på Friends Arena lockar minderåriga Anton med miljonvinst för att förmå honom att spela mera:

– Jag har gjort en bombenandel, Zlatans guldburk. Jackpott 500 000 extra. 97 spänn per andel. Tål att tänkas på, en miljon kan du vinna, säger ombudet till Anton.

Johan Tisell är presschef för Svenska Spel och är tydlig när SVT konfronterar honom med uppgifterna:

– Vi tillåter inte spel för barn.

Ni har gjort det nu på Friends Arena.

– Nej, vi tillåter inte spel för barn, säger Johan Tisell.

SVT visar upp filmen för Svenska Spel där Anton, 16 år får köpa Svenska Spels spel på Friends Arena.

Vad säger du spontant?
– Jag säger att det är ju inte acceptabelt. Vår syn på minderårigt spelande är att det inte ska förekomma, säger Johan Tisell.

När du ser de här bilderna att det förekommer hur känner du då?
– Jag känner som sagt att det är oacceptabelt, det ska inte få förekomma. Men det är bra samtidigt att det uppmärksammas, säger Johan Tisell.

Kim Grahn är ordförande för Spelberoendets riksförbund och hon ser faran med att låta minderåriga spela, då det kan leda till ett eventuellt spelmissbruk.
– Det gäller ju likadant inom alla missbruk att ju tidigare man börjar med ett missbruk, desto större risk är det att man hamnar i ett beroende. Så därför är det extra viktigt att värna om barnen så att de inte utsätts för olika former av beroenden.

Då Sveriges spelmonopol i EU hänger på att spelbolaget tar socialt ansvar satte regeringen tydliga direktiv 2011 på att det ska vara 18-års åldersgräns för alla spel som Svenska Spel erbjuder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska spel säljer till minderåriga

Mer i ämnet