Ett av Svenska Spels ombud på Friends Arena som tog emot spel av minderåriga. Foto: SVT

Svenska Spel skärper ålderskontrollen

Publicerad

Svenska Spel vidtar nu flera nya säkerhetsåtgärder och ökar åldersgränskontrollerna  efter SVT:s avslöjande om att bolaget sålt spel till minderåriga i spelbutikerna på Friends Arena.

Den 25 november kunde SVT avslöja att Svenska Spel sålde spel till minderåriga.

– Inslaget som SVT gjorde var väldigt bra för vi har saker att förbättra när det gäller åldersgränsen i butiksmiljön på arenan, säger Johan Söderkvist , pressinformatör vid Svenska Spel.

Bolaget planerar bland annat att öka ålderskontrollerna på arenonorna och göra legkontroll på alla under 25 år.

Bryter mot direktiv

Trots att regeringen gett tydliga direktiv om att det ska vara 18-årsgräns för Svenska Spels spelprodukter visade SVT:s granskning att det statliga spelbolaget säljer sina produkter till minderåriga.

SVT lät 16-årige Anton försöka att satsa 50 kronor på Oddset på alla de sex nystartade spelbutikerna på Friends Arena i samband med arenans fotbollspremiär, Sverige-England.

Inget av spelombuden frågade om legitimation. Tvärtom försökte de sälja på Anton fler spelprodukter:

– Ska du inte ha min också då, sade ett av ombuden på Friends Arena till Anton, samtidigt som han pekar på en skylt med butikens andelsspel.

Lotteriinspektionen skärpte direkt efter SVT-inslaget tillsynen av Svenska Spel. Inspektionen krävde även svar av Svenska Spel om vilka åtgärder det statliga spelbolaget valt att vidta efter händelsen på Friends Arena. Bolaget har nu svarat.

Flera åtgärder

Så här skriver Svenska Spel nu i sitt svar till Lotteriinspektionen om vilka åtgärder man planerar:

Vi går ut med extra information med anledning av det som har hänt i Spelnytt,  Spelveckan med mera. Vi markerar tydligt vikten av att ålderskontrollerna sköts på ett klanderfritt sätt.

Särskilt brevutskick till alla ombud ”inför helger och 2013”- kontrollera leg på alla under 25 år.

Ökad kommunikation till kedjorna (Coop, Axfood, Reitan etc). Centrala påtryckningar ut till butikerna förväntas ha bra effekt.

Med tanke på den speciella miljön på arenorna kommer vi snarast att öka antalet ålderskontroller hos arenaombuden och säkerställa att ombuden har tillräcklig utbildning

Det aktuella arenaombudet får både besök och skriftlig information.

Lång tradition

Svenska Spel har sedan Tipstjänst bildades 1934 en lång tradition med att sälja spel till minderåriga.

Majoriteten av Svenska Spels spel saknade fram till 2007 åldersgränser, vilket har inneburit att vilket barn som helst haft tillgång till att spela lagligt på majoriteten av produkterna.

Regeringen satte tydliga direktiv 2011 på att det ska vara 18-års åldersgräns för alla spel som Svenska Spel erbjuder.

Att Svenska Spel upprätthåller åldersgränserna på den svenska spelmarknaden och samtidigt följer det social ansvaret ligger till grund för bolagets existens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska spel säljer till minderåriga

Mer i ämnet