Foto: SVT

Unik händelse att varg dödar

Uppdaterad
Publicerad

-Det ska mycket till att få en varg att attackera en människa. Det säger en av Sveriges främsta vargexperter.

Hans-Ove Larsson var tidigare chef på Skansens zoologiska avdelning. Enligt honom har en sådan här vargattack med dödlig utgång aldrig hänt i Sverige tidigare.

-Nej, en sådan här attack, med dödlig utgång, har aldrig hänt inne på en djurpark i Sverige tidigare. Det är osannolikt hur det här har kunnat ske, säger Hans-Ove Larsson till SVT.

År 1821 var den senaste gången som man vet att en varg dödade en människa. Det hände i Gysingetrakten i Uppland . Då var det en tam varg, den så kallade ”Gysingevargen”, som – efter att troligtvis ha släppts ut i skogen – gick till attack mot flera barn.

”Ska mycket till för attck”
I över 30 år har Hans-Ove Larsson studerat vargar, men han menar ändå att det inte finns någon självklar regelbok för hur rovdjuret uppträder.

-Jag har aldrig varit rädd när jag har gått in i ett varghägn, trots provokativt beteende som att hämta valpar och liknande. Jag vet inte hur det här har kunnat gå till. Frågan är vad djurvårdaren gjorde inne i hägnet. Det ska mycket till att få en varg att attackera en människa, avslutar Hans-Ove Larsson.

Dödsfall i USA
Enligt Olof Liberg, vargexpert på Sveriges Lantbruksuniversitet, finns bara ett liknande fall.

-I USA hände det för några år sedan i ett forskningshägn i Ely i Minnesota. Där var det också en kvinna som gick in ensam, vilket var emot reglementet, säger han till TT.

-Det här kommer att bli omskrivet i hela världen.

TT: Vad kan ha utlöst vargattacken i Kolmården?

-Något har utlöst vargarnas attack- eller mobbningsbeteende. Det kan vara en sådan enkel grej som att hon har snubblat. Det är omöjligt att spekulera i, ingen vet vad som har hänt.

TT: Det har inget att göra med att vargarna skulle vara hungriga?

-Absolut inte. Detta har inget med hunger eller jakt att göra utan är mer än social grej, säger Olof Liberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet