Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag såg på Martin att han var väldigt, väldigt orolig”, säger Madeleine Tagel. Möt föräldrarna och lilla Alexander, och hör om deras upplevelser av att ha flyttats mellan olika sjukhus och neonatalvårdsavdelningar. Foto: Lars Lyrefeldt/SVT

Alexander föddes i vecka 27 – över 70 mil från hemmet

Uppdaterad
Publicerad

När Alexander föddes vägde han bara 607 gram och var i behov av avancerad intensivvård. Tre månader senare befinner sig hela familjen Tagel nu på Västerviks sjukhus, betydligt närmare hemmet. Men vägen hit har gått kors och tvärs genom landet, på grund av bristen på neonatalvårdplatser.

Att Alexander skulle födas i graviditetsvecka 27 på Norrlands universitetssjukhus i Umeå – över 70 mil fågelvägen från hemmet i småländska Hultsfred – var inte riktigt vad hans föräldrar hade väntat sig. 

Men så blev det. För när Madeleine Tagel drabbades av svår havandeskapsförgiftning visade det sig vara fullbelagt i Linköping, det närmsta universitetssjukhuset med den mest avancerade neonatalvården. Och inte bara där.

– Överallt var det fullt. Så det slutade med att Umeå var enda neonatal i landet, berättar hon.

Ambulansflyget som de flög med, först från Linköping till Umeå. Och sedan tillbaka till Linköping. Foto: Privat

Trots omständigheterna fick familjen ändå en bra start och är nöjda med vården.

Efter några veckor började det pratas om att de så småningom skulle flyttas till Linköping, men beslutet fattades mycket snabbare än vad Martin och Madeleine hade räknat med.

Tänkte ”nu är det kört”

När Alexander var tre veckor kom samtalet om att de dagen därpå skulle transporteras med ambulansflyg. För nu fanns det inte längre plats på neonatalintensiven i Umeå.

– Antingen så kanske han inte klarar av resan, han kanske inte överlever, alternativt att han kommer att dra på sig ganska allvarliga skador. Det var vad som gick igenom mitt huvud. Nu är det kört helt enkelt. Lyckligtvis så klarade han ändå transporten, säger Martin Tagel.

När Alexander föddes vägde han bara strax över 600 gram. Här är han tre veckor senare, nerbäddad efter att ha flugit från Umeå i transportkuvös för att i stället vårdas på Linköpings universitetssjukhus. Foto: Privat

SVT har varit i kontakt med Norrlands universitetssjukhus, som inte vill ställa upp på en intervju om varför Alexander behövde flyttas så snabbt. Verksamhetschefen och den medicinska chefen på neonatalavdelningen skickar i stället ett mejl:

”Vid behov transporteras barn från en neonatal intensivvårdsavdelning till en annan för att frigöra resurser för att kunna ta hand om andra barn med intensivvårdsbehov. Denna typ av transporter genomförs endast om barnet bedöms kunna transporteras med bibehållen hög vårdnivå och utan risk för patientsäkerheten.”

I Aktuellt klockan 21 i kväll kan du se ett längre reportage om platsbristen inom neonatalvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet