Brottsofferjourens ordförande Sven-Erik Alhem menar att staten av godhetsskäl måste betala kompensation för det lidande bröderna har gått igenom. Foto: TT/Arkivfoto

Alhem: Största rättsskandalen i vår tid – de bör få ersättning

Publicerad

Det är ytterst oklart om de utpekade bröderna i Kevinfallet kommer att få skadestånd av regeringen, säger en expert på området.

Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, anser att staten av godhetsskäl måste betala kompensation för lidande, vilket bröderna nu begärt hos regeringen.

– Det är den största rättsskandalen vi har upplevt i modern tid, säger Sven-Erik Alhem som har föreläst tillsammans med brödernas mamma för Brottsofferjourens räkning.

Om det inte föreligger formella skäl att bevilja skadestånd bör det göras pro bono, alltså av godhetsskäl, anser Alhem.

– Jag kan inte tänka mig annat än att staten känner som jag, att detta är ett fruktansvärt övergrepp mot barnen, säger han.

”Upp till staten”

Det går inte att hänvisa till att lagstiftningen blivit bättre sedan utpekandet av de båda bröderna gjordes, menar den tidigare överåklagaren.

– Redan då fanns det krav på mänskliga rättigheter, krav på rättssäkerhet. Det som gällde för vuxna kan rimligen inte ha hållits undan vad gäller frågan om hur man behandlar barn, dessutom små barn.

Nu är det upp till staten att avgöra om pojkarna förtjänar ersättning för sitt lidande.

– Staten har alltid möjlighet, även om det inte formellt föreligger en skyldighet att tillgodose dem för det lidande som de orsakats, att gripa in och säga att det är förfärligt om det blir pojkarna som får lida utan någon form av kompensation, säger Alhem.

Liten chans

Men hur det blir med den saken är omöjligt förutspå, enligt Sandra Friberg, docent vid Uppsala universitet och expert på skadeståndsrätt. Bedömningen görs nämligen helt utifrån aspekten nåd och det saknas rättsliga regler att utgå från.

– Besluten som regeringen fattar motiveras aldrig, varken när det blir avslag eller när ersättning ges. Därmed är det svårt att säga exakt vad det är som avgör, säger hon.

Friberg framhåller att det finns en chans för bröderna, även om sannolikheten är låg. En faktor är att staten måste ta hänsyn till likabehandling.

– Det ska vara någonting som gör att det här inte blir en situation där det finns mängder av andra människor som har blivit sämre behandlade.

Bör få ersättning

Personligen tycker hon det vore skäligt av staten att ge bröderna ersättning.

Om bröderna får avslag på sin begäran kan de ta ärendet vidare till Europadomstolen och helt enkelt stämma staten, säger Friberg.

– Här kan man fråga sig om de här bröderna har förlorat rätten till en rättvis rättegång enligt Europakonventionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer