Rebecca Rosén är en av dem som tar träningen på allvar. Foto: SVT

”All rörelse räknas” – riktlinjer från FHM ska få svenskarna att röra sig mer

Uppdaterad
Publicerad

Även lite rörelse är bättre än ingen fysisk aktivitet alls, slår Folkhälsomyndigheten fast i nya svenska riktlinjer för rörelse. De ska hjälpa arbetsplatser och skolor att främja ett mindre stillasittande liv och små rörelsepauser är en av nycklarna. Här är huvuddragen i Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer.

1. All rörelse räknas. Samla rörelser i vardagen och hitta vardagsaktiviteter. Alla, unga som gamla, bör ges jämlika möjligheter att medverka i fysiska aktiviteter som är roliga och anpassade till ålder och funktionförmåga, slår myndigheten fast.

2. Bryt stillasittandet – ta rörelsepauser. Aktuell data i riktlinjerna visar att både barn och vuxna tillbringar en stor del av den vakna tiden sittandes. Det ökar riskerna för kroniska sjukdomar och förtida dödlighet. Några minuters rörelsepaus varje halvtimme minskar riskerna.

3. Det är bättre att vara lite fysiskt aktiv än att inte vara aktiv alls. Men rekommendationerna för vuxna är att utföra pulshöjande fysisk aktivitet 150-300 minuter i veckan.

4. Börja med små mängder fysisk aktivitet. Sen kan man gradvis öka frekvensen och intensiteten på sin träning.

5. Möjligheterna till fysisk aktivitet påverkas av människors fysiska, sociala och kulturella miljö och socioekonomiska resurser. Då kan det krävas samhällsplanering för inspirerande miljöer, möjlighet till fysisk aktivitet på arbetstid och insatser som främjar fysisk aktivitet i förskola och skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.