Foto: Scanpix

Alla granskade sms-låneföretag får en varning

Uppdaterad
Publicerad
Tio av tio granskade snabblåneföretag får kritik av Konsumentverket. Kontrollen är för dålig och nu varnas ytterligare tre företag.

De kritiserade snabblåneföretagen har nu granskats av Konsumentverket, som anser att företagen brister i kontroll. Ingen annan bransch har fått så dåligt resultat.

– Jag har inte hört talas om något liknande, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket.

Alla de snabbelåneföretag som Konsumentverket granskat, har fått varning. Företagen lånar ut pengar på alldeles för lösa boliner. De samlar inte in tillräckligt med uppgifter för att avgöra om låntagaren kan betala tillbaka.

Nu är det Vivus, Expresskredit och Easycredit som varnas. Tidigare har sju andra företag granskats – och fått varning.

Skuldfälla för många

Det låter konstigt att den som lånar ut pengar inte är noga med kontrollen. Men i Sverige preskriberas, eller försvinner, aldrig skulder. Istället växer de med ränta och kan drivas in även efter mycket lång tid.

SMS-lån, eller snabblån har blivit en skuldfälla för många och tidigare i år rapporterade Kronofogden om en 70 procentig ökning av ärenden relaterade till snabblån.

Branschen utmärker sig också genom extremt höga räntor. Efter SVT:s granskning tidigare i höstas lovade finansmarknadsminister Peter Norman hårdare tag mot de höga räntorna. Men där har inte mycket hänt. Fortfarande erbjuder Kredit365 den som lånar 1 000 kronor i en månad en effektiv ränta på 23 707 procent.

Konsumentverket går vidare med sin övervakning och har begärt in uppgifter från 12 ytterligare företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet