Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson: Regeringen kan tvingas välja mellan Amineh Kakabavehs stöd och Turkiets stöd för en svensk Natoansökan.

”Politiska kartan har ritats om ordentligt”

Publicerad
Analys ·

Politik är inte bara värderingar. Politik är också matematik. Den som kan säkra en majoritet i riksdagen kan också driva igenom sin politik. Med SVT:s applikation Bygg din egen regering kan du själva testa olika regeringsalternativ och se vilka möjligheter de har att säkra denna majoritet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

De senaste åren har den politiska kartan ritats om ordentligt i Sverige. Jämfört med valet 2018 ser regeringsalternativen idag annorlunda ut. Den som gör Bygg din egen regering idag finner alltså helt andra troliga regeringskoalitioner än inför valet 2018.

Då ville inget av de övriga riksdagspartierna samarbeta med Sverigedemokraterna, de fyra borgerliga partierna gick till val som ”Alliansen” och till vänster fanns Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Val 2022

Under den senaste mandatperioden har detta förändrats.

Det började med att Centerpartiet och Liberalerna inledde ett organiserat samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Som svar på detta togs kontakter från Kristdemokraterna och Moderaterna med Sverigedemokraterna. Det som tidigare varit otänkbart växte stegvis fram till ett gemensamt regeringsunderlag.

När Januariavtalet föll förra sommaren bytte Liberalerna sida igen. Samtidigt har Centerpartiet våndats i mitten, även om det på senare tid framstått som allt mera troligt att partiet hellre samarbetar med Socialdemokraterna än med högerpartierna efter valet i september.

En annan lärdom den senaste mandatperioden är att allt regerande, även i minoritet, bygger på att ha en fungerande majoritet bakom sig i riksdagen.

De senaste åren har det blivit allt svårare att nå denna majoritet. Det beror i huvudsak på Sverigedemokraternas framväxt i Sverige och de övriga partiernas syn på SD:s roll i svensk politik.

Flera kriser

Centerpartiets nej till alla former av samarbete med SD har stoppat M-ledaren Ulf Kristersson från att bli statsminister och därmed bidragit till att Socialdemokraterna kunnat sitta kvar vid makten. Samtidigt har det oklara parlamentariska läget gjort det svårt för S att regera med tanke på motsättningarna mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet. Flera politiska kriser har inträffat, bland annat har en statsminister för första gången fällts i en misstroendeomröstning.

I den kommande valrörelsen står framför allt två regeringsalternativ mot varandra. Det ena under ledning av Socialdemokraterna där även Miljöpartiet, Vänsterpartiet och sannolikt Centerpartiet kommer att ingå. Det andra under ledning av Moderaterna där även Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och troligen även Liberalerna kommer att ingå. Båda regeringsalternativen rymmer interna spänningar och en regeringsbildning kan bli komplicerad. För Magdalena Andersson (S) blir den stora utmaningen att få V och C att hålla sams, för Ulf Kristersson (M) handlar det om att få ihop L och SD.

Läget i opinionen mellan dessa båda alternativ är också jämnt. Skulle något av småpartierna, Miljöpartiet eller Liberalerna, åka ur riksdagen kan det påverka hela regeringsbildningen.

Bygger på SVT/Novus

Men det oklara parlamentariska läget kan också öppna för andra samarbeten efter valet. Det har den här mandatperioden visat där gamla samarbeten slagits sönder och nya har uppstått.

Med SVT:s applikation Bygg din egen regering kan du själv testa olika regeringsalternativs möjligheter att säkra en majoritet i riksdagen. Här finns givetvis de mest sannolika alternativen, men också alla andra mer eller mindre tänkbara eller otänkbara samarbeten.

Bygg din egen regering är kopplad till SVT/Novus väljarbarometer och uppdateras så snart det kommer en ny undersökning. I valspurten kommer datan till Bygg din egen regering att uppdateras varje dag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2022

Mer i ämnet