Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L). Foto: TT

Allan Widman välkomnar nej till Nordstream 2

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) är glad över att Gotland och Karlshamn stoppar gasledningen Nordstream 2. Nu vill han se en lagändring för att förhindra att säkerhetsintressen hotas av enskilda projekt. ”Det ska finnas möjlighet att sätta stopp på nationell nivå”, säger han.

Region Gotland meddelade på onsdagen att man säger nej till att hyra ut hamnen i Slite till Nord Stream 2. Formellt tas beslutet av tekniska nämnden i morgon. Samtidigt står det klart att även Karlshamns kommun vill att hamnbolaget väntar med att skriva på avtalet med det ryska gasbolag som planerar naturgasledningen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S)  framhåller att det inte förekommit någon diskussion om ekonomisk kompensation till kommunerna. Men man har diskuterat möjliga ”tillväxt- och utvecklingsbefrämjande åtgärder”.

Rysk gasledning i Östersjön

– Vi kommer efter årsskiftet att träffa kommunerna igen, säger han till TT.

Fått kompensation

Allan Widman (L), riksdagsledamot och ordförande i försvarsutskottet, anser att det är ett glädjande besked. Han är utgår ifrån att både Karlshamn och Gotland lovats kompensation som motsvarar uteblivna intäkter och arbetstillfällen.

– Från Karlshamns sida har man uttryckt att man ska ha kompensation om man ska lägga planerna på hyllan och jag har hört liknande saker från Gotland. Det skulle förvåna mig oerhört om inte den diskussionen varit uppe, säger han.

Samtidigt beklagar han att beskedet dragit ut på tiden. Planerna har varit kända i ett år, menar han.

– När man väntat så länge blir det ur utrikes- och säkerhetspolitiskt perspektiv svårare att avbryta processen.

Vill ha lagändringar

Nu vill han att regeringen lämnar förslag på lagändringar till riksdagen så att liknande situationer inte uppstår igen. Om Sveriges försvars- och säkerhetsintressen riskeras av ett enskilt projekt ska det finnas möjlighet att sätta stopp på nationell nivå, menar han. Den möjligheten bedömer han inte att lagstiftningen ger i dag.

– Enligt min bedömning har vi ett försämrat säkerhetsläge i Sverige och det är nog inte är sista gången problem av den här naturen kommer att dyka upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet