Alliansen i samlad skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga Alliansen kommer inte att lägga fram förslag i syfte att bryta ut delar av regeringens budget, meddelade i dag företrädare för de fyra partierna. I skuggbudgeten som presenteras finns bland annat en miljardsatsning på skolan och en beredskap på ökat flyktingmottagande.

Inga stora nyheter förväntades när allianspartierna i dag visade upp sin skuggbudget, då mycket redan är känt från Alliansens gemensamma valmanifest.

– Vi håller vad vi lovar, inledde Moderaternas Anna Kinberg Batra presskonferensen där budgetmotion presenterades.

Hon gjorde också tydligt att de borgerliga partierna inte kommer att bryta ut några delar ur regeringens budget, på det sätt som Socialdemokraterna och de andra oppositionspartierna gjorde under föregående mandatperiod.

– Det viktiga här är regeringens budget i sin helhet eftersom den försvagar Sveriges ekonomi och försämrar tillväxten, säger Kinberg Batra.

– Vi har en historiskt svag regering som dessutom lägger förslag den själv medger dämpar sysselsättning och tillväxt. Det är det den här budgethösten handlar om. Det är därför vi skulle behöva genomföra vår politik och därför vi presenterar en helhet.

Stor skillnad i reformutrymme

Budgetmotionen innehåller förslag för skola, jobb och bättre företagande, välfärd, försvar och miljö, säger Kinberg Batra.

– Totalt sett är vårt utrymme för dessa reformer cirka 10 miljarder, säger hon och trycker på skillnaden mot regeringens förslag på 25 miljarder.

”Tar vårt ansvar” för flyktingar

Kinberg Batra talar om läget i omvärlden, där Sverige står starkt i en tid av orolig ekonomi.

– Då behövs en ekonomisk politik som fortsatt stärker Sverige och inte försvagar.

När det gäller synen på ett ökat flytkingmottagande är Allianspartierna överens med regeringen.

– Vår omvärld präglas av stora, svåra konflikter som driver många människor på flykt. Om antalet asylsökande ökar oväntant mycket kommer det på kort sikt att öka den offentliga sektorns utgifter, vilket är en effekt av att vi tar vårt ansvar i en orolig värld. Där skiljer vi oss inte i vår bedömning från regeringen, säger Anna Kinberg Batra.

Laddstolpar för grönare infrastruktur

Centerpartiets Emil Källström presenterar förslag på satsningar på gröna omställningar i infrastrutkruen, bland annat 10.000 nya laddstolpar för elbilar.

– När vi presenterade dessa förslag fick vi höra av partier som nu sitter i regeringen att det här var gamla förslag. När vi nu jämför vår budgetmotion med regeringens budgetproposition kan vi konstatera att vi står för vad vi sa. I budgetpropositionen från regeringen finns inte en enda stolpe.

Källström pekar också på att Alliansen står fast vid sin energiöverenskommelse, som bland annat innefattar att nuvarande kärnkraftsreaktorer kan ersättas med nya.

Vill se ett matlyft

Kristdemokraternas Jakob Forssmed presenterar flera nya vårdförslag, bland dem en äldreboendegaranti för alla äldre över 85 år som vill ha en plats på ett trygghetsboende. Han utlovar även ett ”matlyft”, för mer näringsrik mat inom omsorgen, samt en satsning för att arbeta kring psykisk ohälsa bland ungdomar.

– Vi har idéerna för att utveckla välfärden. Vänstersidan häller nytt vin i gamla läglar, säger Jakob Forssmed.

Skolsatsning

I Alliansens skuggbudget föreslås skolsatsningar på fyra miljarder kronor. Partierna vill bland annat ha en tioårig grundskola, mer matematik i högstadiet och betyg från årskurs fyra.

Folkpartiets Erik Ullenhag lyfter på presskonferensen även upp satsningar på skolidrott, sommarskola och läxhjälp.

”Driver vår politik”

Ullenhag betonar att det är regeringen som har ansvar för att styra Sverige, med adress till dem som anser att Allianspartierna inte ska utmana om budgeten och riskera regeringskris.

– Det vore jättekonstigt om vi inte driver vår politik, säger han.

Om regeringen inte vinner budgetstriden i december står Sverige inför en rejäl regeringskris.

– Då är det ett problem för regeringsbildaren. Det är regeringen och regeringschefen som har ansvar för att regera, säger Kinberg Batra.

– Regeringen har sagt att den ska vara handlingskraftig. Det får vi se om den är, tillägger Erik Ullenhag.

300.000 nya bostäder

För att skapa nya jobb föreslår Alliansen ”ett omfattande paket av regelförenklingar” för småföretagare. Det ska gå snabbare att starta företag, lärlingsanställningarna ska byggas ut och arbetsgivaravgifterna för företag som anställer unga ska sänkas.

Till år 2020 vill de borgerliga partierna bygga 300.000 nya bostäder. Inom äldrevården föreslås en äldreboendegaranti. Alliansrepresentanterna skriver i debattartikeln att regeringen minskar valfriheten för de äldre.

I intergrationspolitiken föreslår Alliansen ökat stöd till studier för utrikesfödda.

Inte sneglat på SD

Ullenhag säger att Alliansen inte har sneglat på Sverigedemokraterna när de utformat sin budgetmotion, för att få stöd i omröstningen den 3 december.

– Vi går fram med den politik vi tror är bäst för Sverige. När man menar allvar med att inte ge Sverigedemokraterna inflytande ska vi heller inte anpassa vår politik efter det partiet, säger Ullenhag.

Sammantaget ska budgetförslaget ge en procents överskott år 2018, enligt artikeln. Skribenterna varnar för att svaga finanser slår hårdast mot dem som behöver samhällets stöd mest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer