Löfven tänker inte regera på annans budget

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister och S-ledaren Stefan Löfven säger att han inte kommer att leda en regering som måste förvalta en borgerlig budget, om riksdagen skulle rösta för en sådan. Beskedet kommer efter att allianspartierna i dag presenterade sin gemensamma skuggbudget.

– Det är en hypotetisk fråga, säger statsminister Stefan Löfven om möjligheten för Sverigedemokraterna att i den avgörande omröstningen rösta på Alliansens budgetförslag.

– Men det är klart, det är så här, att vi kommer inte sitta och regera på någon annans budget. Det kommer vi inte att göra. Det är det som SD då får ta ställning till. Och det är det som svenska folket måste få höra: Vad är det som står på spel?

Enligt Stefan Löfven riskerar SD att fälla en regering som vill satsa på bättre skolresultat, få ut ungdomar i arbetslivet, sänkt skatt för pensionärer, mer resurser till äldrevård och sjukvård.

– Det är det vi har lagt in i vår budget och det är i så fall det som inte blir av. Och det är den diskussionen vi måste ha nu.

SD-löften i linje med regeringsförslag

När det gäller flera av SD:s viktigaste vallöften så ligger de närmare förslagen i regeringens budgetproposition, till exempel höjd a-kassa, sänkt skatt för pensionärer och mer pengar till äldreomsorgen.

Partiet vill också, likt regeringen, avskaffade de nedsatta arbetsgivaravgifterna för unga. Men till skillnad från regeringen vill SD satsa pengarna på ett eget jobbförslag som går ut på slopa företagens allmänna löneavgift för upp till nio anställda. SD är till exempel kritiskt till statsminister Stefan Löfvens traineejobb.

SD vill inte heller till exempel ha höjda inkomstskatter, sänkt tak för rut-avdrag eller ytterligare en pappamånad.

Alliansens talespersoner förnekar att de sneglat på huruvida Sverigedemokraterna kan komma att rösta på Alliansens budgetmotion eller inte.

”Man röstar på sin egen budget”

Allianspartiernas löfte om att inte plocka ut frågor ur regeringens budget och fälla dem i efterhand ligger i linje med den praxis som gäller, enligt Stefan Löfven.

– Det är så det brukar gå till. Man röstar på sin egen budget. Det är det naturliga och det borde ju gälla för de fyra borgerliga partierna, men också för Sverigedemokraterna.

– Det vi gjorde i fjol gällde en försvagning av statens finanser. Det accepterade vi inte.

Att budgetposterna för integrationspolitik ligger på samma nivåer i Alliansens budgetmotion och i regeringens budget avspeglar en enighet om att det krävs stora resurser för att hantera ett globalt flyktingproblem, enligt Stefan Löfven.

– Vi har i världen 50 miljoner flyktingar. 1 procent av dem, 500 000, kommer till Europa och en del kommer hit. De här människorna flyr för sina liv. Där är vi överens om att vi ska se till att vi har ett öppet Sverige för de här som flyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.