Göran Hägglund (KD), Fredrik Reinfeldt (M) och SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Scanpix/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Alliansen skakar i sina grundvalar”

Uppdaterad
Publicerad

Om Kristdemokraterna tvingas packa ihop och lämna riksdagen efter valet är det inte enbart en olycka för partiet. Tanken skickar kalla kårar in i hela alliansen. Utan Kristdemokraterna existerar inte alliansen.

Regeringspartierna fortsätter att tappa i väljarundersökningarna – och värst går det för Kristdemokraterna, som bara når 2,4 procent i Expressen/Demoskops senaste väljarbarometer.

Förra valet var det med hjälp av stödröster som riksdagsporten öppnade sig för Kristdemokraterna. Att det skulle ske igen är osäkrare för ett parti som tycks ligga så stabilt under riksdagsspärren.

Kristdemokraterna riskerar att väljarna ser det som bortkastat att rösta på dem. Dessutom kan det bli konkurrens om stödrösterna eftersom Centerpartiet också ligger nära fyra procentspärren.

Det är långt till nästa val, är den vanligaste reaktionen från partier som känner sig nedslagna av staplarna i opinionsmätningarna. Att mycket kan hända på två år har historien visat. Men en annan, för Kristdemokraterna mindre hoppfull, sanning är att valresultaten har gått ned sedan Göran Hägglund tog över.

Hägglund skulle bli tydligare

Efter den uppslitande striden om partiledarposten mellan Göran Hägglund och Mats Odell var kravet på Hägglund: Bli tydligare. Stå upp för partiets politik. Lyssna också på dem som ville ha Odell som partiledare.

Sedan dess har partiet presenterat en ny familjepolitik. Där darrar inte Hägglund på manschetten. Dagens två pappamånader ska avskaffas. Familjens rätt att bestämma själv är överordnad jämställdheten.

Hägglund tog till och med strid i den laddade frågan mot sin egen vice ordförande, Maria Larsson, som ville behålla pappamånaderna. Om man ska döma av dagens mätning är det inte Hägglunds ställningstagande som gått hem bland väljarna.

Dessutom är det en sak att ställa sig på barrikaderna och ropa ut vad man vill. Nästa steg är att göra verklighet av ambitionen så att väljarna ser en mening med att rösta på just Kristdemokraterna.

Det vore en politisk sensation om de övriga partierna skulle gå Göran Hägglund till mötes och skala bort pappamånaderna från föräldraförsäkringen. För Folkpartiet är det en omöjlighet. Pappamånaderna är resultatet av Bengt Westerbergs jämställdhetskamp, som fortfarande är en ledstjärna för delar av partiet.

Hota lämna regeringen?

Det finns Kristdemokrater som tycker att Göran Hägglund borde göra så mycket väsen av sig att han till sist hotar att lämna regeringen om han blir överkörd i frågor som är på liv eller död för honom.

Enligt uppgifter till SVT var det så Alf Svensson agerade när han drev igenom vårdnadsbidraget i en tidigare borgerlig regering ledd av Carl Bildt.

Men det är inte självklart att väljarna belönar den som odlar tydlighet och den egna agendan.

Folkpartiledaren Jan Björklund är regeringens främste  frifräsare. Någon utdelning i opinionsmätningarna har han inte fått för det än så länge. Bråka eller sitta stilla i båten – vilken taktik små partier än väljer kan samarbete leda till fördärv.

Osäkert regeringsalternativ

Det politiska landskapet tycks vara i förvandling, regeringsalternativen är osäkra. De rödgröna partierna leder över regeringen. Men än så länge kör de egna individuella lopp utan att berätta om de utgör ett regeringsalternativ tillsammans.

Och alliansen skakar i sina grundvalar, det är i dag inte givet att allianspartierna är ett alternativ som kan regera Sverige efter nästa val. Vilken regering som än bildas kan bli beroende av Sverigedemokraterna som tycks ha kommit för att stanna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer