Nytt ras för KD i väljarundersökning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartierna fortsätter att tappa i väljarundersökningarna – och värst går det för Kristdemokraterna, som bara når 2,4 procent i Expressen/Demoskops senaste väljarbarometer.

Partiets siffror är så låga att Demsoskop slår fast att KD ”befinner sig nu signifikant under fyraprocentsspärren”.

-Vi vill ju att det ska gå bra för hela Alliansen, och vi behöver alla fyra för att bli omvalda 2014, kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt undersökningen till tidningen.

Enligt Expressen/Demoskops mätning  är socialdemokraterna mer än tre gånger så stora som FP, KD och C tillsammans. För Kristdemokraterna innebär mätningen ett ras – partiet har inte haft så låga siffror sedan mätningarna startade 1998.

-Det här är ju inte ovanligt mellan valen. Vi har genomfört ett stort arbete som fortfarande pågår och som tar sikte på 2014. Det är då vi ska vara bra, säger KD-ledaren Göran Hägglund till Expressen.

Socialdemokraterna får i junimätningen 35,7 procent. Trots att det är något högre än mätningen föregående månad är partisekreterare Carin Jämtin inte nöjd.

-Vi måste bli ännu tydligare i jobbpolitiken och prata mer om Socialdemokraternas lösningar på framtidens frågor.

I en kommentar till Expressen dödförklarar hon också den borgerliga alliansen.

-Nu är det öppet vem som samarbetar med vem. Med de här siffrorna har vi fått en ny dimension i blockpolitiken. Och vi får se vad det leder till i längden.

SCB:s mätning visar starkare KD-stöd

Enligt Statistiska centralbyråns senaste partisympatiundersökning från i måndags får däremot KD 3,7 procent av väljarstödet. Enligt den mätningen hade de rödgröna partierna fått 51,2 procent och en majoritet av rösterna.

S: 35,7 (+0,2)

M: 30,8 (+0,7)

MP: 7,7 (-2,5)

V: 6,9 (+1,2)

SD: 6,6 (+2,0)

FP: 4,9 (+0,2)

C: 4,4 (-0,4)

KD: 2,4 (-1,0)

Övriga: 0,7 (-0,4)

Regeringspartierna: 42,6 (-0,4)

De rödgröna partierna: 50,2 (-1,2)

Källa: Expressen/Demoskop (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer