Foto: TT

Alliansen vill miljardsatsa på försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret bör stärkas både på kort och lång sikt anser alliansen. Stegvis vill man höja försvarsanslagen fram till 2024, då ökningen ska uppgå till 5,5 miljarder kronor årligen.

Därtill vill regeringen öka närvaron i Östersjön, samt investera i fler Jas-plan och ubåtar. Satsningen ska finansieras bland annat genom neddragna anslag till regeringskansliet, höjda ordningsböter samt höjda förseningsavgifter i skatteförfaranden.

”En tid av oro”

Redan för fem år sedan konstaterade regeringen att utvecklingen i Ryssland var oroande, skriver de fyra partiledarna. En oro som förstärkts av den pågående krisen i Ukraina.

”Det vi nu ser är att Rysslands agerande bekräftar och överträffar de farhågor som vi då hade. I en tid av oro i omvärlden är det viktigt med stabilitet och långsiktighet i den svenska försvarspolitiken”, skriver de på DN Debatt.

När det gäller ökad närvaro i Östersjön vill man bland annat se möjligheter till ”större markstridsövningar och en ökad möjlighet till tillfällig basering på Gotland för marin och flyg”.

Tio nya stridsplan

Antalet stridsflygplan vill alliansen öka från 60 till 70 av typen Jas 39 E, och målet är att ha totalt fem ubåtar.

Andra metoder för att finansiera satsningen är minskade anslag för miljö- och kärnsamarbetet med Ryssland, samt att överföra medel från försvarets anslag för internationella insatser. Man nämner också att budgetutrymme frigjorts sedan regeringen nyligen slopat förslaget om nystartszoner.

Den finansiering av ett ökat försvarsanslag som alliansen presenterar gäller fram till 2018, meddelade de fyra partiledarna på en presskonferens.En del utgifter kräver pengar på kort sikt, andra på längre. Exempelvis kommer de nya Gripen-planen att innebära kostnader från 2018, påpekade KD-ledaren Göran Hägglund.

Förslaget ska, enligt Reinfeldt ses som ett vallöfte från alliansen. Det kommer i så fall i en proposition 2015. Dessförinnan kommer försvarsberedningen med sin rapport den 15 maj, följt av riksdagsvalet i september.

Löfven kritisk

S-ledaren Stefan Löfven är kritisk till att regeringspartierna gör upp om försvarspolitiken på egen hand bara några veckor innan försvarsberedningen, där alla partier ingår, ska presentera sina förslag.

– Jag tycker inte att det är seriöst. Det är oerhört slarvigt hanterat, säger han.

Löfven hoppas dock fortfarande att det går att nå en bred överenskommelse i försvarsberedningen. Han uppger att Socialdemokraterna inte avfärdar regeringens förslag att satsa till exempel på ytterligare tio nya Gripenplan och två nya ubåtar. S vill dock ha tid att analysera förslagen innan man tar ställning.

Löfven är kritisk till hur regeringen tänker finansiera satsningarna de närmaste åren.

– Finansieringen bygger på att folk måste felparkera eller betala skatten för sent, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.