Alliansen presenterar förslag på krishantering Foto: SVT

Så vill Alliansen stärka Sveriges krisberedskap

Uppdaterad
Publicerad

Efter de våldsamma skogsbränderna i landet presenterar Alliansen flera förslag som de menar ska göra Sveriges krisberedskap och krisledningsförmåga starkare.

De fyra partiledarna i Alliansen: Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) lade gemensamt fram tio förslag på hur Sveriges beredskap och ledningsförmåga i krissituationer ska förbättras under en pressträff på tisdagen.

Det finns två grundläggande förutsättningar för att hantera kriser, hävdar Alliansen:

– Ett effektivt långsiktigt klimatarbete är en förutsättning för att begränsa skador på lång sikt, säger Moderatledaren Ulf Kristersson inldeningsvis.

Han påtalade behovet av att inrätta ett nationellt säkerhetsråd under statsrådsberedningen.

Vill storsatsa på civil beredskap

Moderatledaren anser också att det inte är läge för nya stora och långa utredningar och poängterade vikten om att gå ifrån de senaste 25-årens underskattande av den civila beredskapens betydelse.

– Vi vill från alliansens sida se en starkare och civilare beredskap, säger Centerledaren Annie Lööf som vill ge hemvärnet större befogenheter att hjälpa till vid olika krissituationer.

Fler brandmän och hemvärnssoladater

Konkret vill Alliansen öka antalet aktiva medlemmar i hemvärnet från dagens 21 000 till 30 000.

Ett annat av förslagen innebär ökade resurser till MSB och räddningstjänstens förmåga att kunna rekrytera fler brandmän på deltid som kan täcka personalbristen vid stora bränder. Lööf vill också se fler utbildningsplatser inom räddningstjänsten, och menar att räddningstjänstens utbildning för att hantera stora kriser i dag är undermålig.

Föreslår lagändring

Jan Björklund (L) framhävde Försvarets förmåga att stödja det civila samhället vid katastrofer som i dag inte används i tillräckligt stor utsträckning.

– I grunden har Sverige haft svårt att hantera Försvarets medverkan i det civila samhället, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Därför vill Alliansen nu se en lagändring:

– Försvarsmakten ska ha ett tydligt uppdrag att stödja det civila samhället vid kriser och katastrofer, säger Björklund.

Ta hjälp från flygklubbar

Ett annat förslag är att öka landets förmåga att släcka bränder med hjälp av flyginsatser.

– Både efter branden i Västmanland 2014 och nu 2018 är det få som ifrågasätter flygens kapacitet. Det vi föreslår från Alliansen är att utöka den nationella kapaciteten att släcka bränder från luften, säger Ebba Busch Thor (Kd).

I beredskapsförslagen lägger de bland annat fram idén om att låta lokala flygklubbar patrullera runt skogsområden för att upptäcka bränder i ett tidigt skede.

Åtgärder från regeringen

För ett par dagar sedan lade inrikesminister Morgan Johansson (S) fram förslag om att bland annat utbilda dubbelt så mycket räddningstjänstpersonal, från 500 till 1 000 personer per år, och öka investeringarna i utrustning – framför allt när det gäller slangkapacitet.

Alliansens reformpaket om stärkt civil beredskap

Alliansens tio reformer som ska ökaSveriges civila beredskap och krishanteringsförmåga.

1. Inrätta ett nationellt säkerhetsråd under statsministern.

2. En snabbare och tydligare statlig krisledning.

3. Etablera en nationell krisfond.

4. Förstärk hemvärnet.

5. Bygg ut utbildning av räddningstjänstpersonal.

6. Förbättra villkoren för deltidsbrandmän.

7. Satsning på nationell brandbekämpningsförmåga från luften.

8. Tydliggör Försvarsmaktens roll i samband med civila kriser.

9. Inför särskild lagstiftning om hur civila kriser ska hanteras.

10. Ökat statligt stöd för skogsbrandsbevakning.

Källa: alliansen.se/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.