Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

Analys: Alliansens agerande i Hässleholm släpper in SD i värmen på fler håll

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beskedet att allianspolitiker aktivt röstar fram Sverigedemokrater till politiska ordförandeposter är en sensation. På kort tid har SD accepterats på både lokal och nationell nivå.

Love Benigh

Politikreporter

Partiledningarna inom Alliansen utmanas nu på allvar av lokalpolitiker som tröttnat på att sitta med armarna i kors och låta de rödgröna partierna styra. I ett sjuttiotal kommuner i Sverige är Sverigedemokraterna vågmästare. Där kan allianspartierna ta över styret med SD:s hjälp.

Redan i dag styr allianspartier i minoritet i sex kommuner (inklusive Hässleholm). Sannolikt kommer fler rastlösa kommunpolitiker försöka efter det som hänt i Hässleholm.

Läs mer: M och SD bakom maktskifte i Hässleholm

Accepterat ”Gävlemodellen”

Bakgrunden är att Sverigedemokraterna långsamt har normaliserats som parti. Det har skett trots ett stort antal avslöjanden om rasistiska företrädare och andra oegentligheter. Den största förändringen är naturligtvis Moderatledaren Anna Kinberg Batras besked att hon är beredd att samarbeta och fälla regeringen tillsammans med SD.

Dessutom att de borgerliga partierna accepterat den så kallade ”Gävlemodellen”, att allianspartierna styr i minoritet med Sverigedemokraternas stöd.

Sammantaget gör detta att det som var omöjligt innan valet 2014 nu blivit verklighet: Kristdemokratiska och liberala politiker som röstar för Sverigedemokratiska ordförandekandidater.

KD och L kritiserar partikollegor

Agerandet får hård kritik av partiledningen för både Liberalerna och Kristdemokraterna. Tveklöst är det dock mest utmanade för liberalernas partiledaren Jan Björklund. Han reagerade kraftigt mot Anna Kinberg Batras besked om att samarbeta med SD. Att hans egna partikamrater på kommunal nivå nu gör exakt samma sak är naturligtvis ett stort problem för Björklund. Det blir inte bättre av att Björklunds tydligaste utmanare Birgitta Ohlsson snabbt var ute och fördömde agerandet i Hässleholm.

Läs mer: Björklund: ”Inte acceptabelt” att L röstar fram SD lokalt

Det återstår nu att se om partiledarna för Liberalerna och Kristdemokraterna kommer att hålla de olika gränser man satt upp mot SD, eller om ivriga lokalpolitiker som vill få igenom så mycket borgerlig politik som möjligt vinner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.