Allmänheten tror att munskydd hjälper

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett starkt stöd för munskydd bland svenskarna. Det här visar en ny undersökning från Novus. Klart fler tror att munskydd hindrar smittspridning i samhället, än de som tvivlar på skyddens inverkan.

– Det är tydligt att att finns ett stöd för munskydd bland allmänheten. Den största andelen tror ju att munskydd hjälper i det offentliga rummet, säger Torbjörn Sjöström som är vd för Novus.

När Novus ställde frågan till 1 002 personer om hur troligt de anser att det är att munskydd på offentliga platser hindrar smittspridning svarade 43 procent att det är ganska eller mycket troligt. Endast 27 procent svarade att det inte var troligt. Det är klart fler som tror på munskydd än tvärtom, alltså. Resterande 30 procent svarar ”varken eller” eller ”vet ej” på frågan.

Coronapandemin

Ändå är det bara 6 procent som verkligen bär munskydd, men hela 36 procent uppger att de skulle börja använda munskydd om fler gjorde just detta. 38 procent svarar nej på den frågan, medan 26 procent svarar att de inte vet.  Enligt Torbjörn Sjöström är det ett tydligt exempel på hur allmänheten anpassar sig till flocken.

– Egentligen tror man att munskydd fungerar, men man vill inte ha det om inte alla andra har det. Lite av en skämsfaktor. Vi vill inte vara den enda med munskydd även om vi tror på det, säger Torbjörn Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet