Finns det negativa effekter av att fler väljer att prata öppet om missfall? Foto: SVT/Skärmdump Instagram

Allt fler kändisar pratar om missfall

Publicerad

Under hösten har flera kända personer, som Meghan Markle och Chrissy Teigen, valt att gå ut med sina berättelser om hur de gått igenom missfall och förlorat ett barn. Är ett tidigare tabu på väg att brytas?

– Förhoppningen är ju att om fler pratar om det så blir det lättare att möta det. Och att det minskar känslan av skam, otillräcklighet och misslyckande av att veta att man är långt ifrån ensam, säger Veronica Fagerberg, psykolog.

Enligt siffror från Socialstyrelsen har det inte skett någon märkvärd ökning av missfall under de senaste tio åren. Trots det talas det mer än någonsin om missfall och intrauterin fosterdöd.

– Speciellt på nätet tycker jag att man pratar mer om det, i forum och olika diskussionsplatser, säger Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på UMO.se.

”Blir en snöbollseffekt”

Veronica Fagerberg, arbetar som psykolog i Södra Älvsborg och menar att även hon har märkt av att allt fler talar om det.

– Det blir en snöbollseffekt. Har jag berättat för någon och märkt att det blev en lättnad att få prata om det då blir det också lättare att fortsätta prata om det, säger hon.

Positiva överväger det negativa

Att fler pratar om det skulle kunna leda till att den som inte känt till riskerna blir mer orolig, menar Fagerberg.

– Jag tror dock att det positiva överväger det negativa. Om man själv drabbas så vet man att det är vanligt. Det minskar även känslan av att man är ensam i det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.