Hos 1177.se är ”tidiga missfall” och ”tecken på missfall” några av de vanligaste sökningarna i ämnet. Foto: Gorm Kallestad/TT

Här är svar på de vanligaste frågorna om missfall

Publicerad

Therese Zetterqvist Eriksson är barnmorska och svarar till vardags på frågor på UMO.se – här ger hon svaren på några av de vanligaste frågorna de tar emot som handlar om missfall.

Kan klumpar i mensen vara missfall?

– Att blöda rikligt och ha klumpar i mensen med mensvärk är normalt. Men har du fått ett positivt graviditetstest och sen blöder rikligt med smärta och klumpar är det stor risk att det är missfall. Egentligen behövs en ultraljudsundersökning för att vara helt säker.

När ska man söka vård?

– Om du har kraftig värk och blöder väldigt mycket, ungefär att du blöder igenom en binda i timmen, är det bra att söka vård. Då kan du ringa 1177 på telefon och få råd av en sjuksköterska. Om du mår bra och blöder som en mens men inte mer, och om du inte har så pass ont att vanliga värktabletter inte hjälper, behöver du inte söka hjälp. Då kan du tyvärr inte få någon hjälp eftersom det inte går att rädda ett missfall på något sätt.

När kan man försöka bli gravid igen?

– Egentligen kan du försöka bli gravid direkt, men det är viktigt att inte ha sex i slidan förrän du blött klart eftersom det kan finnas en ökad infektionsrisk. Ägglossningen startar ungefär två till sex veckor efter ett missfall, så i princip kan du bli gravid redan då. En del säger att det är bra att vänta tills du haft en mens.

Minskar chansen att bli gravid igen efter ett missfall?

– Nej, det finns ingen ökad risk för missfall för att du haft ett, och det skadar inte kroppen på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.