Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Paula Rosas berätta om de två missfallen som skedde tätt inpå varandra – och om lyckan när dottern Leonore föddes. Foto: SVT/Privat

Paula Rosas: ”Skulle ta femton missfall till för henne”

Publicerad

Influeraren Paula Rosas var 23 år när hon gick igenom två missfall. Redan efter första missfallet berättade hon vad som hänt för sina följare.

– Jag förstod inte att det är så vanligt, det förstod jag först efter all respons som jag fick av mina läsare, säger hon.

”Idag är jag ledsen. Tills idag har jag varit gravid”.

Så börjar blogginlägget som Paula Rosas skrev i november 2014 där hon berättar om sitt första missfall. Sedan tidigare hade hon och sambon Hugo dottern Molly, och nu ville de skaffa sitt andra barn.

– Jag satt i bilen utanför Huddinge sjukhus och hade fått det bekräftat, jag var jätteledsen. Det fanns inte en tanke på att ”det här är fult” eller ”det ska jag inte berätta”, säger Paula Rosas.

Tätt inpå det första missfallet blev hon gravid igen. Första gången kände hon att någonting var fel. Det andra missfallet kom mer plötsligt, under ett jul- och nyårsfirande i Sälen. Under våren 2015 blev Paula Rosas gravid igen.

– Då var vi mer reserverade. Det var nästan som att jag ställde mig in på att jag inte kommer få ett barn, för att skydda mig själv. Jag orkade inte ta in en glädje igen för att sedan bli berövad, säger hon.

Så, i december 2015, föddes Leonore.

– Jag hade hållit tillbaka så mycket. Jag blir tårögd när jag pratar om det, det var så tufft. I dag har jag kommit ur situationen med två barn, säger Paula Rosas.

”Glad att det finns i min historia”

Paula Rosas får fortfarande, sex år senare, privata meddelanden av kvinnor som hittat stöd i hennes inlägg.

– Det är det som är så fantastiskt med sociala medier, man kan nå ut till någon i det tysta som kanske inte pratar med någon annan men som läser och tar till sig. Jag är glad över att det här finns skrivet i min historia, säger hon.

Hon önskar att fler visste att missfall är vanligt.

– Jag tycker inte att det finns någonting som är tabubelagt, du kan inte påverka det själv. Jag hade önskat att jag hade den kunskapen innan jag försökte bli med barn, att man skulle informera i skolan eller där kunskap ges.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer