Allt fler kinesiska turister i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den utländska turismen i Sverige växer, enligt Tillväxtverkets nya statistik. Och det är särskilt turisterna från länder utanför Europa som blir fler. Nu vill allt fler kineser och indier se Sverige.

Antalet övernattningar av utlänningar i Sverige ökade med 1,1 procent under 2013, till 12,9 miljoner, enligt siffror från Tillväxtverket och SCB. Hotellnätter, boende på vandrarhem, på campingplatser, i uthyrda stugor och lägenheter – allt finns med i statistiken.

Ökningen från länderna i Sveriges närhet är inte så mycket att skryta över, inte heller från resten av Europa. Men flera stora länder långt bort har fått upp ögonen för det kylslagna landet i norr.

– Det är kopplat till ett delvis växande välstånd i en del länder utanför Europa, deras förutsättningar för resande ökar. Det handlar om länder som Kina, Indien, Brasilien, säger Dennis Bederoff, projektledare på Tillväxtverket.

– Indien är ju en oerhört spännande bubblare i det här sammanhanget och har ökat till mer än dubbla volymen i Sverige sedan 2010.

Rekordnotering för kineser

De kinesiska och indiska turistnätterna steg båda med hela 18 procent under 2013 och kineserna nådde rekordnoteringen 190 000 turistnätter. De indiska turisterna är ännu inte riktigt lika många men stannade på nära 130 000 nätter.

Däremot gick det sämre att locka nordiska turister till Sverige. Visserligen har finnarna blivit lite fler men Norge ligger still och danskarna har minskat kraftigt, ner sju procent. Sannolikt går det att skylla den nedgången på den svenska kronan.

– Vi hade en oerhörd uppgång från Danmark 2008-2009 och det hade mycket med valutan att göra. Sådana oproportionerligt stora ökningar får naturligtvis en rekyl när valutafördelarna inte är så uppenbara längre, säger Bederoff.

Varuexporten minskade

Sedan finanskrisen har den svenska exporten av varor varit rejält svag. Framför allt beror det på minskad efterfrågan från EU-länderna och Nordamerika. Förra året minskade den svenska varuexporten med knappt sju procent. Mot den bakgrunden ser turistsiffrorna ganska vassa ut, tycker Bederoff.

– Det innebär att när vi får hit 1,1 procent fler utländska besökare som drar hit pengar, det är ju också export per definition, så betyder det att vi på det här området går mycket bättre än exporten i övrigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.