Arkivbild tagen i Huddinge kommunfullmäktige, där varken de rödgröna eller Alliansen fick egen majoritet i valet. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Allt fler kommunpolitiker bryter blockpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

I två av tre kommuner saknar de traditionella blocken egen majoritet. Det är en ökning och en historisk hög siffra.

– Utifrån valresultatet talar det mesta för att det blir fler blocköverskridande styren i kommunerna, säger Björn Kullander på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Det är inte bara i rikspolitiken som förhandlingar pågår om vilka partier som ska regera tillsammans. De traditionella höger- och vänsterblocken tappar mark även i kommunerna, och det kommer att krävas kompromisser och oheliga allianser för att bilda hållbara styren.

I valet fick de rödgröna egen majoritet i 39 kommuner, Alliansen i 53. I 198 av 290 kommuner fick inget av blocken egen majoritet. Det är en historisk hög siffra. Förra mandatperioden saknades traditionell majoritet i 162 kommuner. Det innebär att politikerna i de båda blocken i större utsträckning måste samarbeta med andra för att få majoritet. Ibland kan det finnas lokala partier, annars står valet mellan Sverigedemokraterna eller att samarbeta med gamla motståndare.

Förhandlingar pågår

Redan efter förra valet ökade antalet blocköverskridande samarbeten i kommunerna. 2010 bildades blocköverskridande styren i 38 kommuner. Efter valet 2014 ökade siffran till 100 kommuner. Nu finns förutsättningar i 198 kommuner, men exakt vad det blir är ännu oklart 

– Det är fortfarande väldigt få kommuner där man förhandlat färdigt, vi har bara resultat från ett 40-tal, helheten kommer inte att bli klar förrän en bit in i november, säger Björn Kullander på SKL.

Redan nu finns ett antal kommuner som övergått till blocköverskridande styre. I Uppsala kommer S styra med MP och L. I Södertälje kommer S och MP styra med KD och C. I Köping är det M och L som styr med S och V.

Och i minst åtta av landets landsting och regioner är det redan klart med blocköverskridande styren.

SD:s ökning en förklaring

En förklaring till utvecklingen är också att Sverigedemokraterna vunnit allt fler mandat i kommunerna. Enligt SVT Nyheters genomgång av mandatfördelningen i kommunvalet kan Sverigedemokraterna få en möjlig vågmästarroll i 4 av 10 kommuner. 

Johan Wänström forskar på lokal politik vid Linköpings universitet. Han betonar att idag avgörs styret mycket av hur borgerliga partier hanterar att välja mellan två mer eller mindre kontroversiella alternativ: samarbeta med S eller SD.

– Socialdemokraterna har gått tillbaka i många kommuner, mer än på riksplanet. Därför har de rödgröna sällan egen majoritet. Samtidigt är både S och SD idag två så stora partier att minst det ena måste vara med, om det skall bli en majoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.