Allt fler överklagar asylärenden

Uppdaterad
Publicerad

Antalet överklaganden till migrationsdomstolarna fördubblades 2016 jämfört med året före, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Totalt inkom över 25.000 överklaganden förra året som framför allt rör asyl och skyddsbehov, enligt Domstolsverkets årsredovisning för 2016.

För att hantera det stora antalet asylmål som kom in – utan att äventyra rättssäkerheten – anställdes bland annat ny personal och domare lånades in från andra domstolar.

#flykt

– Tack vare de rekryteringar vi har kunnat göra, så har domstolarna nu börjat kunna komma igång med att avgöra mål och hantera dem så att man får ett flöde, utan att tappa i kvalitet i handläggningen, säger Martin Holmgren, generaldirektör på Domstolsverket, till Ekot.

Hittills har handläggningstiderna för migrationsmål inte påverkats, men de väntas bli längre då ytterligare en fördubbling av antalet överklaganden förväntas under 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet