Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är grupptryck, ungdomsgäng uppmuntrar varandra” – hör gymnasieelevernas tankar om spelandet. Foto: Andreas Hult

Allt fler pojkar spelar om pengar – trots 18-årsgräns

Uppdaterad
Publicerad

Nära hälften av alla pojkar i tvåan på gymnasiet har spelat om pengar det senaste året. Detta trots att det inte är tillåtet att spela på exempelvis onlinecasino om du inte är myndig.

– Unga människor under 18 år ska inte kunna spela med pengar, den siffran ska ligga på noll, säger ansvarig minister Niklas Wykman (M).

Varje år genomför CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, en skolundersökning där man frågar drygt 10 000 elever i nionde klass och andra året på gymnasiet om deras alkohol-, tobaks- och narkotikavanor. Undersökningen innehåller också frågor om dopning och spel om pengar.

Årets undersökning visar bland annat att ungdomars alkoholkonsumtion är nere på en historiskt låg nivå. Däremot ökar snusandet bland flickor och vejping har blivit mer populärt än rökning.

Fler spelar om pengar

En tydlig trend som CAN ser är att spel om pengar bland ungdomar ökar. För pojkar på gymnasiet uppger 40 procent av de tillfrågade att de spelat om pengar under det senaste året. 2019 var den siffran 27 procent. För flickor har andelen gått från 4 procent till 12 procent.

– Det är främst onlinespel, som att till exempel spela på sport eller hästar, men det gäller även spel som poker, säger Siri Thor på CAN.

Merparten av de svarande andraklassarna på gymnasiet är under 18 år. Enligt svensk lag måste du vara myndig för att få spela om pengar.

Flera åtgärder

Finansmarknadsministern Niklas Wykman (M) är ansvarig minister för spel om pengar. Han menar att regeringen har flera åtgärder på gång kopplade till den här problematiken.

– Vi ska ge mer resurser till Spelinspektionen och Finansinspektionen för att övervaka spelmarknaden mer noggrant. Det är också viktigt att motverka de olicensierade spelbolagen i Sverige, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.