Foto: Staffan Claesson, TT

Stor ökning av personer som skjuts till döds av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som skjuts till döds av svensk polis har ökat dramatiskt de senaste sex åren. Polisen vill nu se över regelverket för när polisen får använda sina vapen.

Från 1990 till 2013 låg snittet på mindre än en dödsskjuten person per år, därefter är snittet tre dödade per år. I ett fall har en polis dömts till fängelse. De andra har friats, i de flesta fall på grund av nödvärnsrätten.

Bara under 2018 sköts sex personer till döds av svensk polis, fler än något tidigare år.

I januari väntas besked från internutredningen om den uppmärksammade dödsskjutningen av Eric Thorell i Stockholm. Det var i augusti 2018 som 20-årige Eric Thorell sköts till döds i Vasastan i Stockholm. Eric Thorell, som hade diagnosen downs syndrom, uppfattades bära ett vapen som sedan visade sig vara en leksak.

– I de flesta fall är det sällan personer med funktionsnedsättning som skjuts till döds. Det är oftast psykiskt instabila personer, det kan finnas drogmissbruk och kriminalitet med i bilden. Det är de typiska fallen, säger professor Johannes Knutsson till SVT Nyheter.

Stor ökning av dödsfall de senaste åren

I genomsnitt har ungefär en person dödats per år sedan 1990. Men från 2013 ökar de som skjutits till döds av polis markant. 19 personer har skjutits till döds av polis de senaste sex åren visar SVT:s sammanställning.

Allt fler kriminella bär vapen och tvekar inte att skjuta mot varandra vid konflikter. Poliserna löper alltså en större risk att möta en beväpnad person i dag jämfört med för tio år sen. Även det kan ha bidragit till att fler personer avlidit sen 2013.

Foto: SVT

Rikspolischef Anders Thornberg säger att polisens metoder ska ses över under 2019.

– Vi jobbar hela tiden med att se vad som händer och försöka lära oss av olika händelser. Jag har bett våra tillsynsfunktioner att under 2019 hos polisen gå igenom det senaste året och se om vi kan förbättra oss eller om det brister i utbildning, metodik, metoder och så vidare. Så det pågår hela tiden ett förbättringsarbete, säger rikspolischef Anders Thornberg till SVT Nyheter.

Se över lagen

Rikspolischef Anders Thornberg anser även att regelverket , den så kallade skjutkungörelsen från 1969 som reglerar när polisen får använda sina skjutvapen, är för gammal och borde ses över.

– Vi har begärt hos regeringen för ett år sen att skjutkungörelsen borde ses över, säger Anders Thornberg till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.