Eric Torell och advokat Tomas Nilsson. Foto: TT/Sju advokater

Advokaten: Eric Torell dog av polisskott i ryggen

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga EricTorell med Downs syndrom som dödades av polis i Vasastan den 2 augusti i år, besköts med 25 skott – det visar obduktions-rapporten. Enligt familjens målsägandebiträde träffade tre av dom 25 skotten Eriks kropp – ett i magen och två i ryggen, varav det dödande skottet träffade ryggen.

20-åriga Eric Torell, som hade Downs syndrom, sköts av polis i Vasastan i Stockholm tidigt på morgonen den 2 augusti i år. Han uppfattades bära ett vapen – som senare visade sig vara en leksak.

Advokat Tomas Nilsson har fått uppgifter från chefsåklagaren Martin Tidén som handlar om den tekniska undersökningen och även om den läkarbedömning som gjort i samband med obduktionen.

Eric Torell
Innergården där Eric sköts i början av augusti. Foto: SVT

– Vid det här tillfället har det avlossats 25 skarpa skott. Tre har träffat den här unga pojken och ett har varit direkt dödande. Det sistnämnda skottet det gick in i ryggen på honom. Det är naturligtvis exceptionella uppgifter i mina ögon och det leder till många frågor som måste besvaras i den här utredningen, säger Tomas Nilsson och fortsätter:

Vad händer med utredningen av fallet nu?

– För att göra en korrekt analys och bedömning av om ett ansvarsutkrävande är aktuellt så måste man ju ha alla fakta på bordet och det är långt ifrån som bara antalet skott har betydelse.

Chefsåklagare Martin Tidén vill i nuläget inte kommentera vad som framkommit.

Polisen har sedan tidigare avböjt att kommentera innan utredningen är klar. Undantaget är regionpolischef Ulf Johansson som kommenterade händelserna till SVT Nyheter den 3 augusti:

– När de kom fram till innergården inträffade en konfrontation som de upplevde som hotfull.

Polisen som åkte på larmet hade med sig informationen att det vistas personer i området med koppling till kriminella miljöer, uppgav regionpolischefen. Om det har haft påverkan på utgången av ingripandet ville inte regionpolischef Ulf Johansson svara på den 3 augusti och hänvisade till pågående förundersökning.

Erics mamma bestört

Eric Torells mamma, Katarina Söderberg, berättar för SVT Nyheter Stockholm att hon mött advokaten Tomas Nilsson i dag och fått tillgång till den senaste informationen.

– Helt fruktansvärt. Det handlar ju om 25 skott. Det dödande skottet har gått rakt in i ryggen. De har ju skjutit ihjäl honom i ryggen, säger Katarina Söderberg som är mycket upprörd över den nya informationen.

– Jag förstår inte hur det har kunnat gå så snett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet