Priserna på bostadsrätter har fallit ännu mer än vad statistiken visar. I Stockholm kan prisfallet vara så mycket som dubbelt så stort, säger flera mäklare som SVT har pratat med. Foto: TT

Allt fler tvingas sänka priset på sin lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har det skett en kraftig ökning av försäljningar av bostadsrätter där säljaren har tvingats sänka priset.
– Hur det blir nästa år beror mycket på vad som händer med utbudet av bostadsrätter, säger Staffan Tell som är talesperson på bostadssajten Hemnet.

Under hösten har antalet försäljningar där priset sjunkit ökat med 330 procent. Under perioden augusti till november förra året var det bara i 1.316 fall som säljaren tvingades sänka priset. I år handlar det om 4.345 fall.

Vad är då förklaringen?

– Utbudet av bostadsrätter har ökat kraftigt och det har kylt av marknaden, säger Staffan Tell.

– En bidragande orsak är att det har byggts så många nya bostadsrätter. Sedan finns det också en oro som bland annat beror på de ökade amorteringskraven. Hur det kommer att påverka marknaden är svårt att svara på.

Han tycker också att det är svårt att sia om framtiden.

– Mycket beror på vad som händer på marknaden, säger Staffan Tell. Om vi fortfarande har många osålda lägenheter i början av nästa år får det förstås en påverkan. Dessutom är det många som redan skrivit kontrakt på att flytta in i de nya bostadsrätter som står färdiga nästa år. De måste då sälja av de bostäder de bor i nu för att finansiera flytten. Och det kan få effekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet