Helena Kämpfe Fredén är en av de många som tvingats sänka priset på sin lägenhet för att få den såld. Hennes lägenhet visades nio gånger och hon tvingades sänka priset med en halv miljon kronor. Foto: TT/SVT

Hon tvingades sänka priset på sin lägenhet med en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Helena Kämpfe Fredén tvingades sänka priset på sin lägenhet med över en halv miljon kronor. Först efter nio visningar blev den såld.
– Det var en väldigt stor psykisk press att sitta i den här situationen. Jag ville hitta ett bra boende för mina barn och började inse att det här kanske blir mitt livs sämsta affär någonsin.

Helena Kämpfe Fredén är en av dem som redan börjat märka av de sjunkande priserna på bostadsmarknaden.

Hon är trebarnsmor och bor i en allt för liten lägenhet. Därför köpte hon en större lägenhet i augusti. Affären skulle finansieras genom att hon sålde sin gamla lägenhet. Men när hon la ut den till försäljning i september hade marknaden vänt.

– Det kom väldigt lite folk till visningen, säger Helena Kämpfe Fredén. Det här var tydligen den första visningshelgen då det här hände. Helgen innan fick jag höra att det hade varit som vanligt: mycket folk på visningarna och folk hade sålt snabbt. Så det här var precis i skarven.

Fick napp efter nio visningar

Sedan började mardrömmen. Visning på visning och inga köpare. Till slut var hon tvungen att prata med banken om hur hon skulle kunna ro affären i land och gjorde ett sista försök. Hon sänkte priset med över 10 procent, i det här fallet över en halv miljon kronor, och då efter nio visningar fick hon napp.

– Min lägenhet var faktiskt billigast i Vasastan ett tag, säger hon.

Hon hade gjort en sökning på denna stadsdel i centrala Stockholm och sett att den toppade listan över de lägenheter som hade lägst pris per kvadratmeter.

– Den var billigare än renoveringsprojekten. Det kändes ganska märkligt, säger hon.

”Det här är kanske bara början”

Hon är själv förvånad över att så många bostadsrätter är till salu och är ändå glad över att hon till slut blev av med sin gamla lägenhet och kan flytta med sina barn till en större i början av nästa år.

– Det viktigaste är att jag har någonstans att bo och har råd att bo där utan att bli ruinerad, säger hon. Jag känner att jag kom undan med blotta förskräckelsen ändå. Nu är det många som säger att det kanske blir ännu värre. Det här är kanske bara början. Då känner jag att att vilken tur att jag hann göra det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter