Katterna Smillan och Skorpan stryker misstänksamt runt i tvårummaren på Södermalm. De har nyss flyttat hit och fått ytterligare ett rum att utforska. De klättrar upp i fönstren, lägger sig raklånga på matbordet och jamar försiktigt i hopp om att få lite kattgodis.
Lägenheten är betydligt rymligare än deras förra bostad och katterna är lyckligt ovetandes om att vägen hit har varit både kostsam och besvärlig för matte och husse.
LÄS MER: Var fjärde ung tvingas bo kvar hemma
Viktor Bjerre och Belinda Kusoffskys bostadresa startade med ett renoveringsobjekt i Uppsala. För att kunna köpa den gick Viktors mamma in som ägare till 90 procent.
– För mig var det ganska givet att hjälpa till. Det är jättesvårt för ungdomar att få boende och eftersom jag hade möjlighet så ville jag gärna göra det. Det blev ett förskott på arvet, säger Gunilla Bjerre.
Köpte två på Södermalm
Lägenheten i Uppsala blev en bra affär och vid försäljningen beslutade sig Gunilla för att ge vinsten till Viktor så att han och Belinda kunde flytta till Stockholm där jobb väntade.
– Det var helt avgörande för att jag skulle kunna köpa en lägenhet i Stockholm, säger Viktor och berättar att många av hans vänner tvingas bo kvar i Uppsala och pendla till jobb i Stockholm på grund av den besvärliga bostadsmarknaden.
LÄS MER: Dyrt att spara till barnens framtida boende
Efter ytterligare en renovering i Stockholm kunde paret till slut köpa en tvåa i mångmiljonklassen på Södermalm. Flickvännen Belinda, som tidigare bara varit inneboende, gick nu också in som ägare. Att vara två som delar på lånet är ytterligare en fördel när man ska köpa bostad.
– Hade jag varit ensam så hade jag inte kunnat bo så här. Jag har inte haft möjlighet att spara ihop pengarna så jag hade nog flyttat runt i andra hand eller bott hemma, säger Belinda Kusoffsky.
Ökat sedan 2009
Att unga får hjälp av sina föräldrar eller någon anhörig för att köpa en bostad blir allt vanligare. Enligt en undersökning som låneinstitutet SBAB gjort så svarade 23 procent av 18- till 26-åringar som köpt bostad att de fått ekonomisk hjälp. Det är en ökning med sju procentenheter sen 2009.
– Det hade ju varit skönt att klara sig helt själv. Det känns som om man är lite beroende av sina föräldrar trots att man är 25, säger Viktor Bjerre, som nu ändå står helt på egna ben.