En ny rapport om ungdomars drogvanor visar att allt fler valt att prova e-cigaretter. Foto: AFP/Justin Sullivan

Allt fler ungdomar prövar e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror visar att allt fler ungdomar testar e-cigaretter. Den nya rapporten visar en dramatisk ökning. Sedan 2014 är det 70 procent fler gymnasieungdomar som har testat e-cigaretter. Många unga lockas av de frukt- och godissmaker som är förbjudna i andra länder.

SVT Nyheter har tagit del av den nya undersökningen om ungdomars drogvanor. Omkring 5 000 ungdomar i årskurs nio och i årskurs två i gymnasiet har under lektionstid skriftligen och anonymt besvarat frågor om bruk av alkohol och andra droger. Frågor om elektroniska cigaretter har ställts till ungdomar sedan 2014 av CAN, Centralförbundet för alkohol-och narkotikaupplysning.

Fler vill testa

Årets rapport visar att 70 procent fler gymnasieungdomar har testat e-cigaretter och drygt 40 procent fler niondeklassare, jämfört med för fyra år sedan då man första gången ställde frågan om bruk av e-cigaretter.

– Vi kan se att ungdomarna är nyfikna och vill testa men väldigt få uppger att de använder e-cigaretter dagligen, säger utredare Martina Zetterqvist.

Vanligare bland pojkar

Andelen som använt e-cigaretter var betydligt större bland dem som var rökare av vanliga cigaretter och vanligare bland pojkar än flickor.

I Sverige är det förbjudet att köpa och sälja e-cigaretter till personer under 18 år. Det gäller även de påfyllningsbehållare som laddas med vätskor som används i e-cigaretter. De värms upp med ström från ett batteri och bildar den ånga som man andas in.

Det finns många olika varianter av e-cigaretter. Alla består av ett batteri, en vätskebehållare med smaksatt vätska och en förångare. Foto: Sanne Kleiner

Ett allt större utbud av fantasifulla smaker som kaffe med donuts, brylépudding, godis och olika frukter har kommit ut på marknaden. Nyfikenhet är det vanligaste skäl som ungdomarna anger i enkäten.

Förbud mot olika smaker

Även i USA har en undersökning nyligen visat på liknande stora ökningar. Det har fått den ansvariga myndigheten FDA att vilja förbjuda de frukt- och godissmaker som kan locka unga att prova e-cigaretter. I Finland är det bara tillåtet att sälja e-cigaretter med tobakssmak, liknande regler diskuteras i Tyskland.

Enligt ett skriftligt meddelande från socialminister Annika Strandhäll i övergångsregeringen finns det inga förslag att förbjuda smakerna i Sverige i dagsläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer