Antalet i åldern 20 till 24 år som någon gång under året hämtat ut minst ett lugnande medel ökade mellan 2006 och 2012 med över 70 procent, till drygt 20.600.
För antidepressiva medel var ökningen 50 procent, enligt siffror från Nätverk för läkemedelsepidemiologi (Nepi), som Ekot i Sveriges Radio tagit del av.
Tidigare i år rapporterade Svenska Dagbladet att förskrivningen av sömnmedel till barn ökat med 170 procent på sex år, enligt statistik från Socialstyrelsen.
Fler medel godkända för unga
Enligt Mikael Hoffmann, chef för NEPI, har flera antidepressiva läkemedel godkänts för att kunna användas på unga och tonåringar på senare år.
– Då är det naturligt att man använder dem mer. Och när man använder dem mer så är det ju i första hand hos de som inte hade så uttalade symptom tidigare. Frågan man ställer sig är naturligtvis hur ser det ut hos de allra sjukaste? Som får många av dessa läkemedel i kombinationer. Men det kräver en djupare analys för att svara på den frågan, säger han till Ekot.
Hon blev beroende av tabletterna
22-åriga ”Nadja”, som blev svårt traumatiserad efter en gurppvåldtäkt, har blivit beroende av de starkt beroendeframkallande läkemedel som läkare och psykiater skrivit ut.
– Jag har inte fått någon som helst terapeutisk hjälp eller behandling, jag har bara fått mediciner som de ökar. Jag blir glad när jag känner känslor, säger hon till Ekot.
Läkemedelsverket planerar att se över förskrivningen av läkemedel till unga.