Ambassaden stoppar visumansökningar

Uppdaterad
Publicerad

Den vitryska ambassaden i Sverige stoppar alla ansökningar om visum från och med den 20 augusti. Detta görs med anledning av att ambassaden ska stängas, uppger vitryska UD i ett pressmeddelande, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

I fredags slutade ambassaden ta emot ansökningar om medborgarskap, permanent uppehållstillstånd och andra handlingar som rör till exempel pass och som har lång handläggningstid.

Från och med den 1 september kommer den vitryska ambassaden i Lettland att ta över ansvaret för de vitryssar som finns registrerade vid ambassaden i Sverige.

Oroväckande utveckling

Kristin Ekström, 31 år från Älvkarleby, arbetar som lärare på ett universitet och på Centret för svenska studier i Minsk.

Hon befinner sig på semester i Sverige men åker tillbaka till Vitryssland i slutet av augusti och tycker att utvecklingen är oroväckande.

-Det känns obehagligt. Det är annorlunda nu än vad det var för en månad sedan. Jag har visum och färdiga resehandlingar men nu vet jag inte vad som händer, säger Ekström.

Uppmanas vara försiktiga

Med anledning av den eskalerande diplomatiska konflikten mellan Sverige och Vitryssland gick UD i går ut med en uppmaning till svenskar i Vitryssland att vara försiktiga eftersom hot riktats mot svenskar i landet.

Kristin Ekström har bott i Minsk i två år och undervisar 300 vitryska studenter i svenska. Hon säger att de inte finns så många svenskar i landet och att de flesta som bor där är anställda på ambassaden.

-Det är annorlunda att bo i Vitryssland än i något annat europeiskt land. Man ser inte uniformerade poliser och militärer i varje gathörn, men man bör vara uppmärksam på att telefoner och e-post kan kontrolleras, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Diplomatisk kris med Vitryssland

Mer i ämnet