Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Karina Åbom-Engberg (t.h), ordförande i ST på regeringskansliet, om hur ambassadpersonalen ser på koranbränningarna i Sverige. Foto: Stefan Jerrevång, TT/SVT

Ambassadpersonalen: Sluta godkänna koranbränningar

Uppdaterad
Publicerad

Läget är spänt bland svenska diplomater och lokalanställda på ambassaderna efter attackförsöket på ambassaden i Beirut, uppger de fackliga organisationerna.

– Vi skulle gärna se tydligare uttryck av uppskattning till vår hårt ansatta personal och dess familjer, säger August Borg, ordförande i Utrikesförvaltningens personalförening, Saco.

I juli stormades den svenska ambassaden i Irak och på torsdagen kom uppgifter om att en attack mot Sveriges ambassad i Libanon hade avvärjts.

Sverige har en diplomatkår på 1 400 personer och ännu fler lokalt anställda personer vid ambassaderna. Fackförbunden vittnar nu om en stor oro bland medlemmarna på flera ställen.

– Det här är ett svårt läge för hela utrikesförvaltningen och inte bara i den aktuella regionen. På väldigt många av våra utlandsmyndigheter så känner många en osäkerhet och rädsla, säger August Borg, ordförande för Utrikesförvaltningens personalförening.

Saco och fackförbundet ST, som organiserar både diplomater och till exempel chaufförer, är nöjda med Utrikesdepartementets arbete med säkerheten för de anställda. Men oron finns där.

Kritik mot koranbränningarna

Saco vill inte uttala sig om vad medlemmarna tycker om koranbränningarna, men ST-ordföranden Karina Åbom-Enberg uppger att flera anställda reagerat över att de tillåts.

– De skulle kanske inte vilja se ett förbud, men att Sverige blev hårdare i hur man godkänner koranbränningar, säger hon.

Enligt henne är de lokalt anställda är extra utsatta.

– Många i deras närhet vet om att de jobbar på den svenska ambassaden och ser dem som representanter för Sverige. Alla är rädda, säger Karina Åbom-Engberg.

Utrikesminister Tobias Billström (M) skriver till SVT att regeringen har stärkt säkerheten vid Sveriges beskickningar. Han kallar de lokalanställdas insatser för ovärderliga.

”För mig som utrikesminister och departementschef finns det inget viktigare än personalens säkerhet. Jag är oerhört tacksam för allas hårda slit och tar varje tillfälle i akt att uttrycka det, såväl i ord som i handling.”

I klippet ovan kan du se Karina Åberg berätta mer om vad de lokalt anställda inom ST anser om koranbränningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.