Amelia Adamo: Så använde jag utfrysningen för att bli en bättre chef

Uppdaterad
Publicerad

Hon var en framgångsrik tidningsjournalist som fick sitt första jobb i tv. Men det som skulle bli en nytt kapitel i Amelia Adamos karriär blev istället ett avhopp och en raserad självkänsla. I dag, närmare 30 år senare, är hon själv chef. 

– Jag kan tacka den erfarenheten för mina kommande framgångar, säger Adamo till SVT Nyheter.

Amelia Adamo hade precis vunnit Stora Journalistpriset. Hon hade ett fast jobb som featurechef på Aftonbladet när hon erbjöds ett jobb som en av två programledare i en ny SVT-produktion. Vilket program det var vill hon inte gå in på. Historien, som utspelade sig i slutet av 80-talet, är utagerad.

Men det som hände under den korta tid från att hon klev in på redaktionen till dess att hon klev ut genom dörrarna, innan produktionen var färdiginspelad, minns hon tydligt.

Morgans mission – vuxenmobbning

– När jag kom upp första gången gick man igenom ett rum där de som jobbade satt. I början var det liksom ”hej, vad roligt att du är här”. Men runt den tredje gången hade det förmodligen spridit sig att jag inte var så bra i tv – eller en katastrof, det beror på hur man vill uttrycka sig – och då kände jag hur människor började tittade bort.

”En krypande obehaglig känsla”

Amelia Adamo säger att hon själv inte såg det som mobbning, hon gick inte hem från jobbet och grät. Hon var själv medveten, säger hon, om att hon inte passade så bra i rutan som alla hade hoppats.

– De trodde väl att jag var någon slags naturbegåvning. Men redan första genrepet såg man hur stel jag var. Jag tror nog att det faktiskt var så att jag var misslyckad, men istället för att göra något åt det så uppstod den där tystnaden. Det var många små signaler, men man märker.

LISTA: Så vet du om konflikten på jobbet är mobbning

Hon beskriver det som en tyst utfrysning, hur hon fick mindre arbetsuppgifter och upplevde att hon skulle synas mindre i programmet. När hon förstod vad som hände blev hon ännu stelare. TV-kläderna passade inte, hon började svettas, under intervjuerna avbröt hon för mycket. Tystnaden blev tystare.

– Jag minns att det var en krypande, obehaglig känsla. De tog bort min självkänsla och mitt självförtroende genom att kollektivt undvika mig. Ändå var mitt eget beteende det som förvånade mig mest. Jag hade ingen aning om att det kunde gå så fort att tappa fotfästet. Jag överraskades av att jag inte gjorde mer motstånd, inte tog fram den styrka som jag vet att jag har. Jag blev så jäkla mesig.

– Då började jag grina för jag förstod att de suckade över att jag var så dålig.

Mötte kollegan efteråt

Vändpunkten kom under ett frisörbesök. Hon hade fått psoriasis, utslag i hårbotten, av stressen som kom med situationen på den nya arbetsplatsen. Eftersom hon hade ett annat jobb där hon var omtyckt och framgångsrik bestämde sig Amelia Adamo för att hoppa av produktionen, innan de två sista avsnitten hade spelats in. Hon gick tillbaka till sitt arbete som featurechef och tittade aldrig på programmet.

– Jag var sårad, det är jobbigt att misslyckas. Men eftersom det gått bra för mig ändå, tidningen gick ju som tåget, så kom jag tillbaka fort. Hade det här varit mitt enda jobb så hade det varit förskräckligt, då hade jag nog blivit sjukskriven. Men jag hade en annan plats där jag dög.

Den andre programledaren mötte hon senare i ett radioprogram när hon första gången berättade om det som hänt på redaktionen. I dag ses de ibland.

– De tycker så klart att jag överdrev. Det var ju inget medvetet, de ville nog bara minimera min närvaro.

Rådet: Agera tidigt

Sedan hon gav upp tv-karriären har Amelia Adamo startat egna magasin, först Amelia och senare M-magasin. Hon är själv chef och tror att hon är en omtyckt sådan. Det som hände, säger hon, gav henne flera insikter. Det första, att tv helt enkelt inte var hennes grej. Det andra, hur man inte ska göra när man möter en person som inte håller måttet på jobbet.

– Jag kan tacka den erfarenheten för mina kommande framgångar. Jag ser människor, även dem i hörnen. Jag lärde mig att man inte ska sätta de som inte fungerar i frysboxen – man ska agera redan när någon är på väg mot kylskåpet. Lyft fram dem, se vad de är bra på, se om man kan maximera något annat. 

Det tredje: Hur snabbt det kan gå att rasera ett självförtroende hos någon som upplever att de inte duger på jobbet. Trots att händelsen i dag inte är något som Amelia Adamo tänker på så finns minnet kvar.

– Hjärnan är som ett kardborreband av negativa upplevelser. De skär in i hjärnbarken och sätter sig där. Oavsett hur många framgångar du har så ligger det kvar.

Första avsnittet av Morgans mission kan du se i SVT1 eller SVTplay den 16 mars klockan 21.00.

Amelia Adamos fem tips till andra chefer för att undvika utfrysning eller mobbning på jobbet:

1. Alla har någonting som fungerar. Locka fram det, tvinga inte in människor i saker de inte är bra på.

2. Se ”de besvärliga” personerna. Ofta får de mindre att göra, tills de sjukskriver sig. De kanske sitter ensamma och äter i lunchrummet. Men vem vill sitta ensam i pentryt? Som kollega kan man erbjuda dem att hänga med, som chef behöver man se vad som händer.

3. Heder åt fikapausen. Att arbeta handlar inte bara om att få lön, det sociala är lika viktigt.

4. Ta tag i konflikter tidigt. Man bör kunna undvika dem helt och hållet genom att vara observant. Om du som chef sitter bakom en stängd dörr ser du inte vad som är på gång. Du måste ha någon, en ”löpare” som kan berätta om det är bråkigt – så att den där finnen inte förvandlas till en varböld.

5. Empati är aldrig fel i något sammanhang. 

Hit kan du vända dig om du är utsatt

Arbetsmiljöverket – Denna myndighet har i uppdrag av regeringen och riksdagen att se till att lagar och riktlinjer om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. På deras hemsida finns information om vilka lagar och föreskrifter som gäller, här finns statistik och annan information som kan vara till hjälp för den intresserade. 

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om psykisk ohälsa, stress, hot och våld.

Din vårdcentral – Det kan vara en god idé att kontakta din vårdcentral för att få vidare hjälp om du känner dig sjuk på grund av arbetsrelaterad ohälsa. Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du inte vet vilken mottagning eller vårdcentral som du har valt eller som finns närmast dig.

Arbets- och miljömedicinsk klinik - Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 och fråga om närmaste arbetsmiljö och medicinsk klinik. Dessa kliniker tar emot patienter med sjukdomar som misstänks bero på arbetsmiljön eller den omgivande miljön.

Företagshälsovården – Många arbetsgivare anlitar företag inom företagshälsovården för att komplettera arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Se vilket företag som din arbetsgivare har avtal med. 

Föreningen Stopp – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att uppmärksamma mobbning och kränkande särbehandling. Där finns hjälp och stöd att söka om en känner sig utsatt på sin arbetsplats. Läs mer om Föreningen Stopp här.

OMM – Organisationen Mot Mobbning – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att förbättra rutiner vid situationer där mobbning uppstått och rehabiliteringen för den som utsatts. Läs mer om OMM här.

Steg för steg – en organisation som verkar för nolltolerans mot kränkande behandling, oavsett var, på vilket sätt det sker. Organisationen välkomnar alla åldersgrupper. Läs mer om Steg för steg här.

Källa: Morgans mission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morgans mission – vuxenmobbning

Mer i ämnet