Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför väljer Kakabaveh att inte fälla Morgan Johansson – hör henne berätta i SVT Morgonstudion i klippet. Foto: TT

Amineh Kakabaveh lägger ner sin röst: ”Funderat jättemycket”

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det helt klart att partilösa ledamoten Amineh Kakabaveh lägger ner sin röst i misstroendeomröstningen som avgör Morgan Johanssons (S) framtid som inrikes- och justitieminister. Detta efter att Socialdemokraterna offentligt lovat att avtalet med henne från i november kommer att hållas.

En unik politisk situation har uppstått i Sverige i och med den jämna mandatfördelningen i riksdagen. Det misstroende som SD riktar mot Morgan Johansson (S) för hur han hanterar brottsligheten i Sverige missar majoritet med ett enda mandat, vågmästarrollen innehas av tidigare vänsterpartisten, numera politiska vilden, Amineh Kakabaveh.

– Jag har funderat jättemycket efter olika möten med Socialdemokraterna, olika omgångar i natt och nu på morgonen. Jag har kommit fram till att jag ska lägga ner min röst, sa hon i SVT:s Morgonstudion under tidig tisdagmorgon.

Kräver att överenskommelse hålls

Hon lägger ner sin röst under förutsättningen att S offentligt klargör att löftena till henne hålls, vilket partisekreterare Tobias Baudin nu intygat för TT.

– Vi socialdemokrater står alltid upp för de uppgörelser vi gör, det kan man alltid lita på. Den överenskommelse som är från i november i fjol den gäller, säger Baudin.

I överenskommelsen från november står bland annat att Socialdemokraterna ska fördjupa samarbetet med kurdiska politiska partiet PYD och stötta Självstyret i nordöstra Syrien och Rojava. Även kurdiska befrielserörelsen YPG/YPJ ska stöttas.

Detta innebär att Morgan Johansson kommer kunna sitta kvar som minister, förutsatt att alla andra röstar som de sagt att de ska, 175 mandat krävs – SD, KD, M och L har 174 mandat tillsammans.

Kristersson: ”Dåligt för Sverige”

L-ledamoten Nina Lundström, som tidigare brutit partilinjen i fråga om Magdalena Andersson och Stefan Löfven som statsministrar, kommer hålla sig till partilinjen denna gång, uppger gruppledaren Mats Persson för Expressen.

Både KD:s Ebba Busch och Moderaternas Ulf Kristersson har under morgonen kritiserat Amineh Kakabavehs inflytande på svensk politik och att Magdalena Andersson hotat med att avgå om Johansson fälls.

I samband med TV4:s partiledardebatt sa Ebba Busch att hon är redo att avstå från fler misstroendeförklaringar mot statsråd, om Morgan Johansson avgår, något som statsmininstern då sa att hon skulle fundera över.

– Regeringen får förhandla med en politisk vilde för att en justitieminister ska överleva i riksdagen, jag tror det är dåligt för Sverige att ha det på det sättet, säger Kristersson i SVT:s Morgonstudion.

Misstroendomröstningen inleds klockan 12 i riksdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de kurdiska gerillagrupperna PKK och YPG? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP svarar i klippet. Foto: SVT

Tidslinje – skakiga timmar inför omröstningen

06:15 Enligt Amineh Kakabaveh själv får hon besked från S om att uppgörelsen från november gäller.

07:00 SVT erfar att Amineh Kakabaveh (-) lägger ner sin röst.

07:09 Amineh Kakabaveh säger i Morgonstudion att hon lägger ner sin röst.

07:15 KD-ledaren Ebba Busch säger till SVT att regeringen borde tacka ja till erbjudandet om att låta Morgan Johansson gå mot att det inte blir fler misstroenden innan valet.

07:41 I P1 Morgon säger Amineh Kakabaveh att S måste bekräfta offentligt att uppgörelsen gäller, annars kan hon ändra sig igen.

08:41 M-ledaren Ulf Kristersson säger till SVT att det är dåligt för Sverige att regeringen måste förhandla med en politisk vilde för att en justitieminister ska överleva i riksdagen. M har saknat förtroende för Johansson under lång tid kommenterar han.

08:50 Partisekreterare Tobias Baudin (S) bekräftar för TT att överenskommelsen med Kakabaveh gäller.

09:25 Amineh Kakabaveh säger till SvD att hon nu helt bestämt sig för att lägga ner sin röst, efter beskedet från partisekreterare Tobias Baudin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.