Amineh Kakabaveh efter S-mötet: ”Har inte bestämt mig än”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och den politiska vilden Amineh Kakabaveh har haft nya möten under måndagen. Nu säger hon till SVT hon inte bestämt sig hur hon ska rösta i misstroendevoteringen mot Morgan Johansson (S).

– Min känsla är att de vill offra sin minister, säger hon.

Under helgen har den politiska vilden och tidigare vänsterpartisten svängt fram och tillbaka i frågan om misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Hon har både sagt att hon övervägt att inte dyka upp vid omröstningen, men också att hon kommer att rösta emot regeringen.

S: Kommenterar inte mötet

Med bara timmar kvar till omröstningen säger Amineh Kakabaveh att hon ännu inte bestämt hur hon ska rösta. Både KD och L har dessutom erbjudit statsminister Magdalena Andersson att avstå från misstroenden mot andra ministrar om Morgan Johansson avsätts.

– Jag har inte bestämt mig, men det är inte jag som offrar honom. Det är socialdemokraterna och regeringen. Jag har gett dem bollen i sju månader, säger Amineh Kakabaveh.

På frågan om hon kan tänka sig att kompromissa kring något i den tidigare överenskommelsen säger hon:

– De säger egentligen inte att det här är fel eller att detta är något vi inte står för. Problemet är bara att de inte uttryckligen vill säga saker som de stått bakom tidigare.

Amineh Kakabaveh tror att måndagens möte med Socialdemokraterna blir det sista inför omröstningen.

– Jag tror inte det blir fler möten, säger hon.

Socialdemokraternas presstjänst meddelar att partiet inte ger några kommentarer om mötet.

Inte heller Morgan Johanssons pressekreterare vill ge några kommentarer om mötet eller Amineh Kakabavehs uttalande om att hon tror att S är beredda att offra Morgan Johansson.

Kan bli regeringskris

Vid lunchtid på tisdagen ska riksdagen rösta om en misstroendeförklaring mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. För att fälla ministern krävs att minst hälften av riksdagen – 175 ledamöten – röstar ja.

M, KD och L står bakom Sverigedemokraternas misstroendeförklaring vilket ger 174 röster. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh har därför fått en nyckelroll i misstroendefrågan.

Samtidigt har statminister Magdalena Andersson hotat med att hela regeringen avgår om justitieministern fälls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.