Amineh Kakabaveh och justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kakabaveh träffar regeringen i eftermiddag – ”Bollen ligger hos dem”

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh ska ha ett nytt möte med Socialdemokraterna i eftermiddag, bekräftar hon i ett sms till SVT. Men utan löften om Turkiet ”kommer jag tyvärr ofrivilligt rösta emot regeringen”.

Efter flera dagars högspänning med en vacklande statsminister står och faller regeringens framtid på den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh – vars roll som vågmästarinna gör att hon kan fälla regeringen. Hon har fortfarande inte bestämt hur hon tänker rösta inför tisdagens misstroendeomröstning mot justitieminister Morgan Johansson (S).

”Det gäller att S ska stå upp för överenskommelsen och inte viker sig för Erdogan och Turkiet”, skriver Kakabaveh till SVT via sms på måndagsmorgonen.

Hon vill att regeringen antar en hårdare linje mot Turkiet i förhandlingarna om en svensk Nato-ansökan.

”Jag ska träffa S igen senare på eftermiddagen. Bollen ligger hos dem”, skriver Kakabaveh.

På tisdag röstar riksdagen

Motsättningarna mellan regeringen och de borgerliga partierna som sluter upp bakom Sverigedemokraternas misstroendeförklaring fortsätter.

I riksdagen krävs 175 röster för att avsätta Johansson. Om han fälls har statsminister Andersson sagt att hon avgår – och därmed hela regeringen.

”En seriös funderare”

På väg in till TV4:s partiledardebatt i söndags tycktes statsministern först obeveklig om sitt beslut. Väl på golvet svajade beslutsamheten när KD-ledaren Ebba Busch la fram ett erbjudande – låter ni Johansson gå kommer vi inte medverka till fler misstroendeomröstningar före valet. 

– Ni får all hjälp ni behöver för att föra Natoansökan i hamn, tillade Busch.   

– När den här typen av erbjudanden kommer måste jag så klart ta en seriös funderare, allt annat vore oansvarigt av mig, svarade Andersson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.