Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M). Foto: TT

KD, M och L:s erbjudande: Inga fler misstroenden innan valet

Uppdaterad
Publicerad

Om Morgan Johansson avgår kommer Kristdemokraterna inte att medverkatill fler misstroendeomröstningar innan valet. På måndagen meddelar Liberalernas partiledare Johan Pehrsonatt de erbjuder samma sak.

Nu ställer sig även Moderaterna bakom erbjudandet.

– Nu är det regeringen som måste bestämma sig om de ska rösta om honom eller om de vill förenkla det hela genom att låta honom avgå, säger Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, till SVT.

Erbjudandet till statsministern presenterades först av Ebba Busch (KD) under TV4:s partiledardebatt på söndagen.

– Misstroendet ligger på bordet – det handlar om Morgan Johansson som misskött sitt jobb. I gengäld lovar jag att mitt parti inte kommer att medverka till fler misstroendeomröstningar innan valet. Ni får all hjälp ni behöver för att föra Natoansökan i hamn – men Morgan Johansson måste gå, sa KD-ledaren Ebba Busch.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Även L och M

På söndagen meddelar Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) att han erbjuder sig att avstå från misstroenden mot andra ministrar innan valet om Johansson avgår som justitieminister.

– Vi vill att statsministern de-eskalera den här mycket allvarliga situationen. Det kan hon göra genom att själv fatta det här beslutet eller uppmana Morgan Johansson att själv avgå, säger Johan Pehrson (L) till SVT.

Senare under söndagen kom även besked från Moderaterna. De ställer sig också bakom erbjudandet.

– Det är inte aktuellt med misstroende mot någon annan än Morgan Johansson före valet, såvida inte något exceptionellt händer, säger Moderaternas presschef.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Pehrson (L): ”Vi vill att statsministern deeskalerar situationen”. Foto: Per Sjöberg

Men Sverigedemokraternas tänker inte ge några löften.

”Glöm att Sverigedemokraterna kommer att lova regeringen frikort att missköta sig för att de gör sig av med en, förvisso exceptionellt usel, minister”, skriver partiledare Jimmie Åkesson på Twitter.

Avfärdades inte

Erbjudandet avfärdades inte direkt av statsministern i partiledardebatten.

– När den här typen av erbjudanden kommer måste jag så klart ta en seriös funderare, allt annat vore oansvarigt av mig, säger Magdalena Andersson.

SD, M, KD och L kräver att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) lämnar sin post som justitieminister.

Klockan 12 på tisdagen ska riksdagen rösta om en misstroendeförklaring mot honom.

u

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.