Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag trodde att man kunde lite på en statministers ord, säger partiledaren Ulf Kristersson (M) till SVT. Foto: Jonas Ekströmer/TT/SVT

Statsministern om M-ledaren: ”Vad är hans nästa drag – ska han fälla utrikesministern?”

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll möts partiledarna i TV4:s partiledardebatt. Den politiska krisen och misstroendeförklaringen mot justitieministern Morgan Johansson (S) är en av kvällens hetaste frågor.

– Det rimliga är att agera vuxet och låta Morgan Johansson avgå, säger Ulf Kristersson (M) till SVT inför debatten.

TV4 har fått tänka om efter senaste veckans politiska kris. Kvällens första debattämne kommer att handla om den aktuella misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson som följts av hårda ordväxlingar mellan statsminister Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) under helgen.

I SVT:s partiledardebatt i maj uteblev debatten om Nato när M-ledaren och S-ledaren då var eniga om det mesta. Nu råder ett helt annat tonläge.

Moderatledaren kallar statsministerns agerande för ”ansvarslöst”. Andersson anklagar i sin tur Kristersson för att försätta Sverige i ett farligt läge under Natoprocessen.

– Jag trodde man kunde lita på en statsministers ord. Vi, jag och hon, lovade svenska folket att gemensamt lotsa Sverige in i Nato oavsett vem som vinner valet och inte göra detta till partipolitik, säger Ulf Kristersson.

”Vad är hans nästa drag?”

Om Morgan Johansson fälls i riksdagens omröstning på tisdag så har statsminister Magdalena Andersson sagt att hon avgår. Inför TV4:s debatt beskriver hon den politiska situationen som ”bekymmersam”.

– Bara några veckor efter att Ulf Kristerssson sagt att vi tillsammans ska föra Sverige in i Nato väljer han att i stället sätta käppar i hjulet för processen. Vad är hans nästa drag, ska han fälla utrikesministern, försvarsministern?, säger Magdalena Andersson.

På agendan står, förutom regeringsfrågan, även de vanliga valfrågorna: skola, integration och migration.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misstroendet mot justitieministern – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.