Amineh Kakabaveh och justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kakabaveh vänder igen: Kan rösta mot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen meddelade den politiska vilden Amineh Kakabaveh att hon kan komma att vägra att delta i misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson på tisdag. Men senare på kvällen var budskapet ett annat. I ett sms till SVT Nyheter skriver Kakabaveh att hon kommer att rösta mot regeringen – om de inte följer deras överenskommelse om Turkiet.

– Det handlar om våra svenska principer om mänskliga rättigheter, säger hon till SVT.

Mycket talar för att Amineh Kakabaveh kan avgöra misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson (S) på tisdag. Om han faller har statsminister Magdalena Andersson (S) sagt att hon tänker avgå – och därmed fälla hela regeringen.

Tidigare har Kakabaveh sagt att hon aktivt kommer att rösta för ett misstroende, om inte S går med på hennes krav om att inte gå Turkiet till mötes kring Sveriges Natoansökan.

Den turkiska presidenten har bland annat krävt att Sverige terrorklassar flera kurdiska organisationer, för att Turkiet inte ska lägga in sitt veto mot ett svenskt Nato-medlemskap.

På söndagen gav Amineh Kakabaveh ett annat besked. Nu överväger hon att inte dyka upp vid omröstningen, vilket skulle betyda att Morgan Johansson (S) troligen får sitta kvar.

Vänder: ”Kommer att rösta mot”

Men några timmar senare upprepade hon sitt tidigare löfte om att fälla regeringen om de inte går henne till mötes.

”Jag kommer att rösta emot regeringen om de inte följer överenskommelsen – de frågor som jag skrivit i Aftonbladet” skriver hon i ett sms till SVT Nyheter.

Det krävs att 175 eller fler ledamöter i riksdagen stödjer yrkandet för att misstroendet ska röstas igenom, vilket innebär att Amineh Kakabavehs röst kan bli avgörande.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har meddelat att de stödjer SD:s misstroendeförklaring. De har tillsammans 174 röster i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer