Foto: TT

Amningen minskar inte längre i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Trenden är att allt färre barn ammas – men minskningen har planat ut. Samtidigt är mammor i Uppsala klart mer benägna att bröstmata sina barn än de i Gävleborg. ”Vi har anledning att tro att socioekonomiska faktorer spelar in”, säger Karin Gottvall på Socialstyrelsen.

Amningsfrekvensen var som högst mellan åren 1995 och 2003, då drygt 83 procent av de fyra månader gamla barnen bröstmatades och drygt 72 procent vid sex månader. Därefter har andelen sjunkit.

Nu presenterar Socialstyrelsen ny statistik, för år 2014, som visar att amningen ligger kvar ungefär på samma nivåer som 2010. 2014 ammades 74 procent av de fyra månader gamla barnen helt eller delvis, vilket kan jämföras med 76 procent 2010. Amning vid nio och tolv månader har emellertid ökat något sedan 2010.

Samtidigt är det tydliga skillnader mellan olika landsdelar. Vid fyra månaders ålder ammades flest barn i Uppsala och Stockholms län. Lägst var andelen i Gävleborgs län med 66 procent.

Socioekonomiska faktorer

Skillnaderna mellan olika landsting och regioner kan eventuellt bero på sammansättningen av populationen, menar Karin Gottvall som är sakkunnig inom reproduktiv och perinatal hälsa på Socialstyrelsen.

– Vi har anledning att tro att socioekonomiska faktorer som ålder och utbildning spelar in och de varierar mellan olika regioner. Vi vet också genom uppgifter från Graviditetsregistret att kvinnor som röker och har övervikt och fetma ammar i mindre utsträckning, säger hon till SVT Nyheter.

Däremot har Socialstyrelsen ingen förklaring på varför minskningen har planat ut, eftersom myndigheten inte kan analysera bakomliggande faktorer med hjälp av amningsstatistiken.  

– Nej, det har jag inte. Man kan inte säga att minskningen har stoppat upp, men kurvan har planat ut. Orsaken till det vet vi inte. 

Flera hälsofördelar

Enligt Socialstyrelsen medför amning flera olika hälsofördelar. Det kan vara en skyddsfaktor för plötslig spädbarnsdöd samt för övervikt och diabetes senare i livet.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar enbart amning för barn upp till sex månader. Därefter rekommenderar WHO fortsatt amning med tilläggskost i två år eller längre. Sverige ställer sig bakom rekommendationen om helamning i sex månader och därefter amning med tilläggskost, så länge föräldrar och barn vill.

Olika rekommendationer

Livsmedelsverket, däremot, anser att barnet kan få smakprover (ej portioner) redan från fyra månaders ålder.

– Socialstyrelsen stödjer WHO:s råd som har ett globalt perspektiv. Där räknas även låginkomstländer in, där tillgången på rent vatten kanske inte alltid är en självklarhet, säger Karin Gottvall till TT.

Men i Sverige är ju förorenat vatten inget problem, eller?

– Vi ser ingen anledning att inte följa denna rekommendation, även om man inte kan säga att sex månaders helamning är bättre än fyra, säger hon till TT.

Men blir det inte lite konstigt när två olika myndigheter ger två olika sorters råd?

– Det finns ingen motsägelse i detta. Det är inte fel att helamma i sex månader, men det är inte heller fel att ge små smakprover efter fyra månader om barnet är intresserat. Efter sex månader, däremot, behöver barnet mer näring än vad bröstmjölken ger, säger hon till TT.

Regionala amningsskillnader

Andelen enbart och delvis ammade barn vid fyra månaders ålder var högst i Uppsala och Stockholms län (79 procent).

Lägst var amningsfrekvensen för denna grupp i Gävleborgs och Västmanlands län (66 respektive 69 procent).

Den högsta andelen för gruppen enbart ammade barn återfinns i Västerbottens och Uppsala län (61 procent).

Uppgifterna om amning kommer från barnhälsovården som når cirka 99 procent av föräldrar till nyfödda barn. År 2013–2014 har landstinget Värmland inte skickat några data. Stockholm skickade bristfälliga data 2013 och ofullständiga uppgifter 2014. Riksvärdena för dessa år är därför skattade. På grund av kvalitetsbrister kan inga nationella amningsuppgifter presenteras för 9 och 12 månader år 2014.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.