Sverigedemokraterna förstärkt sin roll som det parti som flest väljare tycker har den bästa invandrings- och integrationspolitiken. Foto: TT

Analys: ”Var femte M-väljare tycker att SD har bäst flyktingpolitik”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Inget annat parti har en så stark position i en enskild sakfråga som Sverigedemokraterna har i invandring- och integrationsfrågan. Också var femte M-väljare tycker att SD har bäst politik här, enligt Novus.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Socialdemokraternas bekymmer i opinionen illustreras tydligt i Novus senaste rapport om partiernas förtroende i de viktigaste sakfrågorna. I höstas tog Socialdemokraterna hem förstaplatsen i sju av de viktigaste frågorna. Idag anses partiet ha bäst politik i endast fyra sakfrågor. Nedgången för Socialdemokraterna har en direkt koppling till det minskade stödet för partiet i SVT/Novus väljarbarometer.

En styrka för Socialdemokraterna är dock att flest väljare alltjämt tycker att partiet har den bästa sjukvårdspolitiken, även om stödet minskat också här. Just sjukvården pekas ut som den kanske viktigaste politiska frågan inför valet i höst. En annan viktig valfråga är skolan. Där har dock Socialdemokraterna tappat förtroende under mandatperioden. Flest väljare tycker idag att Liberalerna har den bästa skolpolitiken.

SD bäst i migration

Inte heller när det gäller invandring och integration tar Socialdemokraterna hem förstaplatsen. Här anser mer än var fjärde väljare att Sverigedemokraterna har den bästa politiken. Det här är en stor utmaning för både Moderaterna och Socialdemokraterna som skärpt sin migrationspolitik för att försöka locka tillbaka väljare från SD.

Men det kan alltså bli svårt. Inget annat parti har en så stark position i en enskild sakfråga som Sverigedemokraterna har i invandrings- och integrationsfrågan. Enligt Novus tycker dessutom 20 procent av moderatväljarna att SD har den bästa politiken här.

En annan av valets viktigaste frågor är lag och ordning. Här har Moderaterna klart störst stöd bland väljarna.

Fyra partier i topp

Intressant i sammanhanget är den stora spridningen i sakfrågeägarskap när valet nu närmar sig. Fyra olika partier anses vara bäst i de fyra viktigaste politiska frågorna: Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Moderaterna. Det här ger förstås dessa partier en fördel i en valrörelse där de här frågorna väntas få en framträdande roll.

De stora partierna dominerar så klart, men både Liberalerna och Miljöpartiet lyckas klämma sig in som listettor. Liberalerna i skolfrågan och Miljöpartiet i miljö/klimat. Nästan var fjärde väljare anser att Miljöpartiet har den bästa politiken i miljö- och klimatfrågan.

MP bäst klimatpolitik

Intressant är att 40 procent av de socialdemokratiska sympatisörerna tycker att Miljöpartiet, inte det egna partiet, har den bästa miljö- och klimatpolitiken. Betydligt färre, 32 procent, anser att det egna partiet, dvs Socialdemokraterna, har bäst klimat- och miljöpolitik.

Miljöpartiet uppfattas dock som ett utpräglat enfrågeparti av väljarna. Partiet har mycket stort förtroende i miljö- och klimatfrågan, medan förtroendet i alla andra frågor är mycket lågt, i vissa frågor obefintligt. Ambitionen de senaste åren att bredda bilden av partiet har alltså misslyckats.

Stabil väljaropinion

Väljarnas rangordning av de viktigaste politiska frågorna har stor betydelse för partiernas prioriteringar. Det innebär att de viktigaste valfrågorna alltjämt ser ut att bli sjukvården, invandring/integration, skolan och brottsligheten.

Lite längre ner på listan kan man se att intresset ökar för jobb/sysselsättning, äldreomsorg och miljö/klimat. Däremot tycks landets ekonomi som politisk fråga bli allt mindre viktig för väljarna.

SD-väljarna närmare M än S

Sverigedemokraternas roll i förhållande till de traditionella politiska blocken kommer att diskuteras utförligt fram till valet. Här noterar Novus bland annat att när det gäller frågor som privatiseringar, skatter och sysselsättning tycker SD-väljarna att Moderaterna är näst bästa parti efter det egna partiet.

Det stärker bilden att Sverigedemokraterna står klart närmre Moderaterna än Socialdemokraterna i dessa tydliga värderingskopplade frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet