Foto: SVT Forum

S vill ha fortsatt restriktiv migrationspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU infört en gemensam politik. Det meddelade statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) på en pressträff.

På en presskonferens där Socialdemokraterna presenterade partiets migrationspolitik under fredagen meddelade partiet att de anser att Sverige tagit emot för många flyktingar de senaste åren.

De meddelade också att Sveriges mer restriktiva asylpolitik som antogs 2016 och som bland annat inneburit begränsningar av möjligheten att få permanent uppehållstillstånd i Sverige, ska ligga fast.

Långsiktig flyktingpolitik

Till SVT nyheter säger Stefan Löfven (S) att det är viktigt att Sverige har en långsiktigt hållbar flyktingpolitik och att det finns ett gemensamt regelverk inom EU.  

– Sverige kan inte ta ett oproportionerligt ansvar, säger Stefan Löfven.

2017 tog Sverige emot cirka 27 000 personer. Det är för många i förhållande till Sveriges befolkning, enligt statsminister Stefan Löfven.

– Sverige ska inte behöva ta ett större ansvar än vad andra tar, säger Löfven.

”De som får avslag ska lämna”

På frågan om hur mycket omläggningen i flyktingpolitiken har med trycket ifrån Sverigedemokraterna att göra svarar statsministern undvikande.

– Den största flyktingkrisen i Sveriges historia har vi bakom oss och vi har hanterat den. Nu måste vi svara väljarna hur vi tänker långsiktigt och då är svaret att vi ska ta ett gemensamt ansvar i EU. De som kommer hit och får ja ska snabbt in i samhället och de som får avslag måste lämna, säger Löfven till SVT nyheter. 

Centrala ankomstboenden

På plats på presskonferensen fanns också migrationsminister Heléne Fritzon (S) som sade att Sverige också ska verka för att de inre gränskontrollerna ska vara kvar efter november 2018, som är den tidsgräns EU godkänt.

Mottagningen av asylsökande ska ske i mer ordnade former. De asylsökande ska tas emot på centrala ankomstboenden. Stödet till asylsökande ska bli bättre om mottagandet sker mer centralt och samordnat.

Lagen om eget boende (EBO) ska avvecklas och möjligheten till eget boende kraftigt begränsas.

De som fått ett nej ska lämna landet och myndigheter får ökat stöd för att efterforska och kontrollera den asylsökandes uppgifter.

MP är inte förvånade

Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet är inte förvånat över S-förslagen.

– Det är ingen hemlighet att vi har olika politik i de här frågorna. Det är den typ av politik vi har mött under de här åren. Det är väl ingen tvekan om vilka som står för humanism vid förhandlingsbordet, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm till TT.

Hon konstaterar att nu är det valrörelse och S lägger fram sin egen politik, precis som MP gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet