Mattias Karlsson (SD) och Morgan Johansson (S) möttes i debatt. Foto: SVT

Migrationsministern: ”För varje av SD:s kriminella invandrare kan jag ställa upp 100 som jobbar och sliter”

Uppdaterad
Publicerad

Ord som ”krav”, ”ordning och reda” samt ”plikt” är ord som återkommer i Socialdemokraterna (S) nya tuffare politiska riktlinjer. Det får Sverigedemokraternas (SD) gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson att hoppas på att S ska stödja partiets förslag i riksdagen.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson menar dock att SD ofrånkomligen fixerar sig vid främlingsfientliget, vilket ställer partierna i diametralt motsatta läger.

S-ledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Lena Rådström presenterade i fredags ett förslag till nya hårdare politiska riktlinjer.

Hårdare tag mot brottsligheten, tuffare tag mot tiggeriet, fortsatt begränsad flyktingmottagning är några av punkterna i S nya partilinje som ska stakas ut på partikongressen i vår.

Ord som ”krav”, ”ordning och reda” samt ”plikt” genomsyrade presentationen. Bland annat vill S ställa samma krav på nyanlända som på andra arbetssökande. Det är frestande att dra slutsatsen att S genom att anta dessa riktlinjer närmar sig SD i sin politik. 

”Hoppas S stödjer SD:s förslag”

När SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson i kvällens Agenda får frågan om vad SD vill åstadkomma med sin politik svarar han bland annat:

– Vi måste stärka medborgarandan, alla människor som lever här ska ha en god kännedom om svensk kultur, våra normer, regler, värderingar och så vidare. Och vi måste också anamma principen om att göra sin plikt och göra sin rätt. Att man först arbetar och bidrar, och först sedan får man tillgång till hela välfärdssystemet.

– Om Socialdemokraterna nu vill gå den linjen så hoppas jag att de stödjer våra förslag om att faktiskt gå den vägen, om att begränsa den fulla tillgången till välfärdssystemen innan man har gjort sin plikt och också bidragit till samhället.

”Karlsson verkar skämmas för Sverige”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) dröjer inte med svaret.

– Rätt och plikt har alltid varit en del av den socialdemokratiska politiken. Men var vi skiljer oss åt, jag och Mattias Karlsson – förutom att han verkar skämmas för Sverige – är vad vi vill att Sverige ska vara. Jag vill att Sverige ska vara ett land där man kan leva tillsammans – att oavsett vilken religion man har, vilken bakgrund, eller vilket språk man talar, så är man en del av Sverige, säger han och fortsätter:

– Men SD och Mattias Karlsson, deras bild verkar vara ett land där man helst ska ha kört ut alla som är invandrare. För varje invandrare som Mattias Karlsson säger har begått ett brott så kan jag ställa upp 100 invandrare som jobbar och sliter för dig och för mig varenda dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet