Därför är det så viktigt för Sverige att försvara självbilden

Uppdaterad
Publicerad

Handel, turism, investeringar och omval. Därför är det så viktigt för regeringen och svenska myndigheter att försvara den positiva bilden av Sverige.
– Vårt lilla exportberoende land är betjänt av att uppfattas som ett land man kan ha förtroende för, säger Henrik Selin på Svenska Institutet.

Efter Donald Trumps ”Last night in Sweden-uttalande”, som refererade till ett tv-inslag på Fox News om invandring och Sverige, twittrade svenska ambassaden i Washington att man såg fram emot att informera USA-administrationen om svensk invandrings- och integrationspolitik.

I en kommentar till Trumps uttalande sade utrikesminister Margot Wallström (S) att man tyvärr ser ”en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar”. Statsminister Stefan Löfven (S) påpekade att Sverige visserligen står inför många utmaningar, men att det går väldigt bra i internationella rankningar i frågor som jämställdhet, mänsklig utveckling och konkurrenskraft.

På torsdagen bemötte utrikesdepartementet påståenden om migration och kriminalitet i Sverige, genom att besvara de vanligaste frågorna på sin hemsida.

Nu går justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till attack mot Sverigedemokraternas debattartikel i Wall Street Journal och menar att den ger en vrångbild av Sverige.

Riskerar att bita sig fast

Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet är det viktigt för regeringen att visa att det går bra för Sverige och att man har läget under kontroll, eftersom det har betydelse för den inhemska politiska debatten.

– Det är inte svårt att se att det Sverigedemokraterna skrev i Wall Street Journal kan användas i svensk politisk debatt. När regeringen svarar är det svenska väljarkåren man har som mottagare, säger han.

Jonas Hinnfors tror att regeringen ser ganska allvarligt på att den negativa bilden av Sverige riskerar att bita sig fast. Det kan gynna Sverigedemokraterna, vars traditionella väljarfrågor är migration och brott, i stället för Socialdemokraterna som fokuserar på välfärd, skola och sysselsättning.

– Om det sätter sig en bild av att det finns stora problem är det troligt att regeringen får skulden. Bilden av köer i sjukvården, kaos i förorterna och ökat våld kan vara en fördel för partier som de här frågorna är ideologiskt viktiga för. Det kan få jättestora konsekvenser när väljarna ska välja parti.

Men det finns fler skäl för regeringen att upprätthålla en bra bild av Sverige.

Läs mer: Margot Wallström kommenterar Trumps Sverigeutspel

Förtroendet viktigt

Myndigheteten Svenska Institutet, vars uppdrag är att bidra till kännedom och förtroende för Sverige utomlands, befarar att viktiga områden som handel, turism, investeringar och internationella samarbeten kan komma att påverkas negativt av rapporteringen.

– Det spelar roll vilken uppfattning andra människor har av Sverige. Vårt lilla exportberoende land är betjänt av att uppfattas som ett land man kan ha förtroende för, säger Henrik Selin, chef på avdelningen för interkulturell dialog.

Visit Sweden, som marknadsför Sverige som turistmål, säger i en skriftlig kommentar att man av erfarenhet vet att Sverigebilden hos vissa resenärer kan naggas i kanten på kort sikt, men för de allra flesta står Sverige för något positivt.

”Uppfattningen om ett land förändras mycket långsamt, normalt sett under många år”, säger Kristina Ösund, tillförordnad vd på Visit Sweden.

Turismen i farozonen

Tore Ellingsen, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan, håller med om att den mer negativa Sverigebilden som nu sprids skulle kunna få viss effekt på turismen. Även företag som Ikea och Volvo, som använder Sverige i sin livsstilsbaserade marknadsföring, kan påverkas negativt. Regeringens uttalanden tolkar han som ett sätt att ta tag i problemet i tid.

– Jag tror att det handlar om själva principen, att det här med felaktiga uppgifter kan vara skadligt på sikt om man inte stämmer i bäcken och står upp för en korrekt bild utåt, säger han.

Läs mer: SVT granskar Trumps påståenden

Sveriges rykte har stor betydelse

Jonas Tallberg, professor i statsvetenskap inriktad på internationella relationer vid Stockholms universitet, säger att man från myndighetshåll utgår ifrån att Sveriges rykte har stor betydelse, eftersom man investerar en hel del i att skapa en positiv bild utåt. Men han tror inte att den senaste rapporteringen kommer att få några större konsekvenser.

– Ett lands rykte har betydelse för om man uppfattas som stabil samarbetspartner, men det bygger på om man håller ingångna avtal och inte om man brottas med samhällsproblem. Jag uppfattar inte att det här kommer att få konsekvenser för Sverige som samarbetspartner i till exempel FN, EU eller vid internationella handelsförhandlingar, säger han.

Läs mer: Löfven är förvånad över Trumps kommentar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet